Egyéb

Duna-díjjal tüntette ki a közmédia Dr. Kiss Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspökét!

„Erő, szeretet, józanság” („Virtus, dilectio, sobrietas”).

2019. december 12-én ünnepélyes keretek között adták át, immár nyolcadik alkalommal a Duna-díjat a Magyar Rádió Pollack Mihály téri Márványtermében.

Bordi András, kiemelt szerkesztő-műsorvezető megnyitójában köszöntötte Dr. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, miniszterelnök-helyettest; Dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét, Papp Dánielt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatóját; Balogh Lászlót, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökét, Kun Éva keramikusművészt, valamint Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját.
A rangos elismerés átadása előtt, a Püspök úr méltatása során Dobos Menyhért beszédében kiemelte, hogy a Duna Televízió születésének huszadik évfordulóján alapított díjat minden évben az a magánszemély vagy szervezet kapja, aki közéleti tevékenységével sokat tesz a magyar nemzet megmaradásáért, egységéért. Abban, hogy a Szent István-i Magyarország szétdarabolása után, az elmúlt közel száz évben sikerült megmaradnunk, nagy szerepe volt az egyház összetartó erejének és közéleti szerepvállalásának.

„Megmaradásunk záloga pedig keresztény hitünk, édes anyanyelvünk, keresztény kultúránk és tradícióink megőrzése!”

Dr. Semjén Zsolt elmondta, hogy a díjazott diákéveinek egy részét Indiában töltötte, ahol diáktársaival együtt heti rendszerességgel vett részt Kalkuttai Szent Teréz , „Teréz anya” segítő munkájában .

„Élete imádság és tett”— a méltatásban Dr. Semjén Zsolt kiemelte, hogy Dr. Kiss Rigó László alapította Magyarországon a rendszerváltás után az első katolikus iskolát Esztergomban. Az intézmény Mindszenty József hercegprímás nevét viseli.

„Egyházmegyéjében tíz év alatt nyolc templom épült fel, iskolákat, óvodákat alapított, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyolcvannégy helyen lát el köznevelési feladatot, óvodáskortól a szakoktatáson keresztül az érettségiig.” Aláhúzta, hogy kiemelkedő a tevékenysége a gyermek és ifjúságvédelem, a felsőoktatás, a szociális segítségnyújtás és kulturális élet területén, valamint sokat tett a sportért is — emlékeztetett Dr. Semjén Zsolt a Püspök úr szavait idézve: „A sportban megvan a pedagógiai, egészségügyi és pasztorális szempont.” Dr. Kiss Rigó László jelmondatát kiegészítve hozzátette: „Virtus, dilectio, sobrietas.” „Erő a sportban, szeretet a főpapi szolgálatban, józanság az építkezésekben. ”

A díjazott püspök leszögezte, hogy továbbra is fontos szempont, hogy a 2030-ban, fennállásának ezredik évét ünneplő egyházmegyéje sokat tegyen a Kárpát-medence magyarságáért. A díjjal járó pénzösszeg (egymillió forint) felét a közmédia Jónak lenni jó elnevezésű jótékonysági kampányára, az összeg másik felét a Gyimesfelsőloki Plébániának közösségi ház építésére ajánlotta fel.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is Kun Éva, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotását vehette át a díjazott. A különleges szépségű kisplasztika Szűz Máriát, a magyarok nagyasszonyát ábrázolja, a kezében tartott Szent Korona az elszakított országrészeket, egy része pedig a diaszpórában élő magyarok közösségét szimbolizálja.

A Duna-díj elismerésével 2012-ben először Csoóri Sándor írót, költőt, a Duna Televízió egyik alapítóját tüntették ki, 2013-ban Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd 2014-ben Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő kapta. Négy évvel ezelőtt a CSEMADOK, Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), 2017-ben pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vehette át a díjat. A tavalyi esztendőben a Rákóczi Szövetség három évtizedre visszatekintő munkásságát ismerték el a jeles kitüntetéssel.

Az alkalom fényét a Magyar Rádió Énekkarának fergeteges előadása emelte Pad Zoltán vezető karnagy irányításával. Az énekkar a díj átadása után Kodály Zoltán Köszöntőjével kedveskedett a díjazottnak.

Videó ajánló

Olvasson tovább