Közös összefogás a kapcsolati erőszak ellen!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal közösen indít kampányt az ügyben.

„A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampány hétfőtől december 4-ig tart.
A program része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

„A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti”; súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el – hangsúlyozta a rendőrség. Tehát a lelki terror, vagy például a pénzügyi függésben tartás is az erőszak egy formájának megnyilvánulása.
„A kapcsolati erőszak nagyon sokszálú, a fizikai bántalmazás már egy hosszú folyamat eredménye.” – hangsúlyozta Németh Ágnes rendőrezredes, az ORFK Bűnmegelőzési osztályának vezetője.
Sok esetben sajnos a gyermekek is áldozattá válnak azzal, hogy egy bántalmazó légkörben nevelkednek fel. Felnőttként könnyen maga is bántalmazóvá válhat, hiszen ezt a mintát látja maga előtt, ezt tekinti természetesnek.
Ne féljünk segítséget kérni! Ha nem szeretnénk a rendőrséget bevonni, lehetőségünk van az úgynevezett krízisvonal hívására, ahol szintén kérhetünk segítséget.

Nagyon komoly összefogást igényel a probléma megoldása, de a családsegítő, a gyermekjóléti szolgálat, egyházak, civil szervezetek mind a segítségünkre lehetnek! – emelte ki Németh Ágnes.

Ha Ön úgy érzi, hogy ellene vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenes – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06-80-205-520-as krízisvonalát. Ha Ön úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel a helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon!

Videó ajánló

Olvasson tovább