Szerettünk volna még élni... Új dokumentumfilm 1956-ról

Két fiatal, Tumbász Ákos és Forró Marianna 1956-os szerelmi történetét dolgozza fel a film.

A film a vetítés után megtekinthető itt, a Médiaklikken!

Két fiatal, Tumbász Ákos és Forró Marianna 1956-os szerelmi történetét dolgozza fel a film. Eredeti iratok, régi fotók, valamint történelmi visszatekintéseken keresztül jelenik meg két ember megrázó története. Ezen kívül a kegyetlen megtorlás is szerepet kap a történetben.
B. Varga Judit pedig az egyháztörténész szempontjából ad kitekintést a korszakra.

A filmbe bekerült Forró Mariann eredeti hangja is, amit családja rögzített és ebben visszaemlékezik szerelme, Tumbász Ákos kivégzésére.

A film készítője, Csizmár Edina elmondta, hogy a tragikus történetről a nő családja is csak jóval az események után értesült.

A történet főszereplője, Forró Mariann egy mélyen hívő, vallásos nő volt, aki gyakorolta vállalást.Emiatt az 1950-es években katolikus papok elleni perben is felhasználták, valamint szexuális vádakkal is illették.

A két fiatal egy koncepciós kémper áldozata is lett. Ám amikor ez világossá vált számukra, akkor Jugoszláviába próbáltak megszökni. A fiatal nőt tiltott határátlépés miatt négy évre elítélték, amelyből kettőt letöltött.

Párja pedig a kémperben életfogytiglani börtönt kapott, amelyet később halálbüntetésre változtattak. Ám mivel nem volt polgári esküvőjük, a nő csak szabadulása után tudta meg a kivégzést.

 M5– október 23., szerda, 21:00

Olvasson tovább