Egyéb

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Elhunyt Sára Sándor, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező. Filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai, valamint nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal. Csoóri Sándor felkérésére 1993-as alakulásától hét éven át vezette a Duna Televíziót. Sára Sándor 85 éves volt.
 

Állva tapsolták meg tavaly Sára Sándort barátai, ismerősei és egykori munkatársai azon a rendezvényen, amelyen a közmédia köszöntötte a Kossuth Nagydíjjal kitüntetett operatőrt és rendezőt. Sára Sándor akkor az M1-nek úgy fogalmazott, meghatódott.

„Jó, alapvetően az, hogy emlékeznek még rám. Tehát azt jelenti, hogy valami van bennem. Ez a valami azt is szoktam mondani: ha egy filmből 20-25 percre emlékeznek, az már maga a halhatatlanság.” – nyilatkozta a művész.

Sára Sándornak tavaly Áder János köztársasági elnök adományozta a Kossuth- Nagydíjat. Az indoklás szerint munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar filmművészet nemzetközileg is elismertté váljon.

Az akkori kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter azt mondta: mindannyiunk személyes életében, fejlődésében, hitvallásában ott szerepel a kötődés Sára Sándor életművéhez.

A rendező-operatőr miután átvette a kitüntetést azt mondta, azt valójában a filmjei kapták.

„Először is, azt a gondot kell megoldanom, hogy megérdemlem-e. Ez jutott először eszembe, mikor értesültem arról, hogy ezt a díjat megkapom. De végül is arra jutottam, hogy nem én kaptam ezt a díjat, hanem a filmjeim, amiket készítettem. Dokumentum filmek, játékfilmek, saját magam számára, másokkal együtt. Azt hiszem, hogy ebben a díjban mindez elismerést kapott” – fogalmazott.

Sára Sándor első játékfilmjét a Feldobott kő címmel 51 évvel ezelőtt forgatta. Élete során pedig később több mint harminc film operatőre volt, és rendezőként is legalább ennyit jegyez. Egyik legismertebb alkotása az 1971-ben bemutatott Szindbád.

Csoóri Sándor felkérésére 1993-as alakulásától hét éven át vezette a Duna Televíziót. Úgy fogalmazott, nap mint nap csatába kellett mennie a tv megmaradásáért. „Szokták mondani, hogy a katonaságnál eltöltött idő duplán számít, hát egy tv-elnöki székben minimum triplán.” – mondta.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr és filmrendező novemberben lett volna 86 éves.

A közmédia csatornáin ma Sára Sándorra emlékeznek.
Duna:
21:15 Feldobott kő – Sára Sándor filmje
22:55 Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje
M5:
21:30 Nagyok – Portré Sára Sándorról
Duna World:
19:25 Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje

Videó ajánló

Olvasson tovább