Egyéb

Pünkösdi ajánló Mucsányi Mariannával

Pünkösd, ünnepi hétvége. Rengeteg érdekes műsor. Lássuk a legizgalmasabbakat!
 

Szerzetesnek álltam – ez a címe annak a magyar dokumentumfilmnek, amely június 9-én este kilenc óra után látható a Petőfi Tévén. Nagy divatja van ma az elvonulásoknak, a keleti lelki gyakorlatoknak, sokan utaznak a világ másik végére azért, hogy közelebb kerüljenek önmagukhoz. Ez a film arra vállalkozik, hogy megmutassa, nem kell elhagyni Magyarországot, nem kell új vallási irányzatokat keresnünk, nem kell zavaros ideológiákat gyártanunk ahhoz, hogy sikerüljön elcsendesednünk, sikerüljön kimozdulnunk a hétköznapok, sokakat felőrlő rutinjából. Néhány fiatal pár napra szerzetesnek áll, hogy egy kiválasztott rend napi gyakorlatát kövesse, együtt éljen, imádkozzon a szerzetesekkel, jobban megismerje a keresztény hitvilágot. A főszereplők nem vallásos indíttatásúak – ezért is érdekes, minként tudnak közelíteni egy, a mai fiatalok számára, zártnak tűnő, sok korlátozást mutató világhoz.

 

 

Pünkösd ünnepe a magyarság számára Csíksomlyót is jelenti. A közmédia valamennyi csatornája beszámol a zarándoklatról, a szertartásról, de ezek közül is kiemelkedik a Duna Tévén, június 10-én, hétfőn követhető csángó mise, amelyet a csobotfalvi Szent Péter és Pál plébánia templomból ad felvételről az MTVA.

 

A keresztény ünnepek után június közepére, 16-ára a rendszerváltoztatás 30. évfordulójára egyedi műsorokkal készül a Kossuth Rádió. Sok egyéb produkció mellett a „30 éve szabadon – 1989. június 16.” című kétórás műsor, vasárnap délután félnégytől, azt szeretné megmutatni, hogy a rendszerváltoztatás időszakában miként igyekezett megtartani hatalmát a pártállam több intézménye, hogyan alakult ki az a narratíva, amelynek kulcsmondata „a békés rendszerváltás” volt, amely elmosta az áldozatok és a felelősök közötti különbséget, és miként befolyásolta a gondolkodásunkat a kommunisták utóvédharca.

kossuth_radio_180p

Videó ajánló

Olvasson tovább