×

Ilyen volt percről-percre a Kamara Virtuózok 2019 döntője!

Percről-percre követhették velünk a versenyzők produkcióit, a zsűri értékelését és a sztárprodukciókat!

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Bősze Ádám

Zsűritagok:

Balázs János – Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész
Batta András – Erkel-díjas zenetörténész, egyetemi tanár
Kesselyák Gergely – Liszt Ferenc-díjas karmester
Miklósa Erika – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő
Várdai István – Liszt Ferenc-díjas csellóművész.

A döntő versenyzői:
Flautica
Sárközy Lajos és zenekara
TanBorEn Trio

Az estét egy különleges produkció nyitotta a TanBorEn Trio csapat előadásában a George Hamilton Green – Molnár Viktor: Ragtime egyvelege hangzott el.

Miklósa Erikát megint lenyűgözte a fiúk csodás előadása, Várdai István pedig arra hívta fel a figyelmüket, hogy nem mindig a nézők lenyűgözése a legfontosabb dolog.

Az este második produkcióját a Flautica fuvolásai játszották el, akik Eugéne Bozza: Jour d’été à la montagne (Nyári nap a hegyekben) című darabját keltették életre a színpadon.

A lányok megint lenyűgözték a zsűrit, főleg Balázs Jánost, aki az adás után még autogramot is szeretne kérni a lányoktól.

A döntő első körét Sárközy Lajos és zenekara zárta, akik Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tél darabját adták elő.

Kesselyák Gergely a produkciójukat unikálisnak nevezte, és kiemelte, hogy az összes rész alatt minden pillanatban valamilyen meglepetést okozott nekik. Batta András pedig könnyeivel küszködve nézte előadásukat.

Az este első extra produkcióját a Corpus Harsona Kvartett és Beke Márk az előző évad abszolút győztese hozták el, akik a Queen – Bohemian Rhapsody-t, Molnár Viktor átiratában adták elő. Az előadás azért is különleges, volt mert a Corpus Harsona Kvartett az egyetlen a világon, amely 4 különböző nemzetközi harsona verseny győztese.

A második fordulót Sárközy Lajos és zenekara kezdte, akik Ennio Morricone: Once Upon a Time in America (Volt egyszer egy Amerika) így eddig még sosem hallott darabját játszották el.

Balázs János szavaival élve:“Sárközy Lajos és zenekara világszínvonal!”. Miklósa Erika igazi művészeknek hívta őket, Kesselyák Gergely pedig azt kívánta nekik, hogy a lehető legmagasabbra szárnyaljon a csapat.

A Flautica fuvolás lányai második produkciója Jacques Castérède: Flûtes en Vacances (Nyaraló fuvolák), valamint egy nagyon különleges Lalo Schifrin-Sándor Máté: Mission Impossible (Lehetetlen küldetés) filmzenét is elfújtak a színpadon.

A küldetést pedig maximálisan teljesítették, Várdai István bevallotta, hogy először szkeptikus volt, amikor látta, hogy a csapat a filmzenét választotta, de mégis pozitívan csalódott benne.

A TanBorEn Trio zárta a döntő produkcióit, ők egy afrikai tradicionális zenével készültek, sőt még egy különleges hangszert is hoztak a színpadra.

A fiúk egy igazi ősi energiabombát hoztak el a nézőknek, Kesselyák Gergelyt is lenyűgözte az előadás ereje.

Történelmi pillanat: A színpadon Maestro Placido Domingo, világhírű spanyol operaénekes. A „Három tenor” egyike. A tehetséggondozás nagykövete. A Virtuózok nemzetközi támogatója, aki a Virtuózok Kamarazenekart vezényelte, és hegedűn pedig Teo Gertler kísérte őket. Manuel de Falla: Spanyol tánc című darabját Szüts Apor írta át és Balázs-Piris Soma is beült a zongora mögé.

A Kamara Virtuózok 2019 győztese: TanBorEn Trio.

 

További cikkek