Hétvégén a főszerepet a családi kikapcsolódás kapja a közmédia csatornáin!

Gáspár Mónika a Család-barát vezető szerkesztője elárulta miért érdemes a hétvégén is minket választani!
 

HA PÉNTEK, AKKOR KAMARA VIRTUÓZOK!

Évek óta nagy örömmel és élvezettel követem a Virtuózok műsorait, melyekből annyi értékes fiatal zenészt ismerhettünk meg. Fontos, hogy ne csak a mai divatos zenéknek, hanem a komolyzenének is legyen fóruma, hiszen értéket képvisel és a zene nagyon jó barátunk lehet az életben, tartást ad, sok krízishelyzeten átsegíthet minket. Jó, ha gyermekeink erről a területről is kaphatnak példaképeket, nem csak a könnyű műfaj világából.
Jómagam hegedültem és ének-zenei általánosban tanultam, tehát a zene az életem része egészen régóta. Sőt, a diploma után néhány évig éneket tanítottam egy Tolna megyei kis sváb településen, Várdombon, ahol addig a gyerekek csak képesítés nélkül tanító tanárokkal találkoztak. Az igazgató azzal fogadott: „Készülj fel, a gyerekek utálják a zenét és az énekórákat!” A két kórus és a gyerekek csillogó szeme azt mutatta, ez idő alatt változott a hozzáállás. Néhány éve a közösségi média jóvoltából „rám írt” egy volt tanítványom, hogy köszöni az útravalót.

NINCS SZOMBAT HÉTVÉGI CSALÁD-BARÁT ÉS EGYNYÁRI KALAND NÉLKÜL!

A Család-barát Hétvége szombati adásában gyermeknapozunk. Ez már a Család-barát 3009.adása, vagyis volt már néhány gyermeknapi adás a Család-barát történetében. Mindig igyekszünk újdonsággal előállni, idén is sok-sok meglepetést terveztünk a stúdióban lévő 25 gyermeknek és a képernyők előtt ülőknek egyaránt.
Rendhagyó módon Novodomszky Éva és Kolozsi Kilián gyermek műsorvezetők társaságában járják be a stúdióban elhelyezett sok-sok meglepetéshelyszínt. Robotot építünk, pecsétet és textil figurákat készítünk, kutyákkal játszunk a Repülőcirkusz című előadásból, konyhánkban muffinból kreálunk finomságokat, csuda járgányokat próbálunk ki a Kezes-Lábas Játszóház jóvoltából, papírsárkányokat röptetünk, a gyerekek körében közkedvelt vloggerrel, Bánki Benivel és tesóival Romhányi rímeit idézzük, a jó hangulatról pedig ezek mellett a Mintapinty, Bolba Éva és egy igazi kis terápiás lovacska gondoskodik.

A 4. évadához elérkezett Egynyári kaland vidám történeteit a kezdetektől lelkesen követjük kisfiammal, aki nagyon kedveli ezt a Balatonhoz köthető sorozatot. Hiánypótló ez a filmsorozat a fiatalok számára. Az egyes epizódokból megismerhetjük a tinédzserek gondolkodását, mindennapjait, az őket foglalkoztató kérdéseket, a pályaválasztás és a nyári munka hátulütőit, a szerelmi bonyodalmakat, mindehhez csodás idő, sok vidámság és a Balaton társul. Ha szombat este, akkor Egynyári kaland! Hajrá!

VASÁRNAPI MŰSORHEGYEK

A csetlő-botló, ám szerethető kis fabábu, Pinokkió kalandjai minden korosztály számára kedves történetek. Számos feldolgozását láthattuk már, sőt az idősebb korosztály talán emlékszik még arra, hogy dalban is megörökítették kb. 30-40 évvel ezelőtt Cserháti Zsuzsa jóvoltából. Különös, hogy bár nem egy igazi gyermek a főszereplő, a kis fabábu mégis valóságos gyermek módjára viselkedik, oktondiskodik, történetei ma is bármelyik gyermekkel megtörténhetnek, vagy ha a valóságban nem is, képzeletükben átélhetik ezeket a pillanatokat, ahogy annak idején mi is végig izgultuk a kis bábu történeteit. Csínytevéseit látva sokan ráismerhetnek gyermeki önmagukra. Pinokkió történetei egyetlen család könyvtárából vagy mesetárából sem hiányozhatnak. Nálunk is megvan több példányban.

Manapság ontja a képernyő a krimiket. A családom nem szeretett velem soha krimit nézni, mert a film elején már megmondtam mondjuk egy Agatha Christie filmben, hogy ki a gyilkos. Hitchcock filmjeiről ezt nem tudnám elmondani. Izgalmas és összetett, fokozatosan építkező, az embert szinte beszippantó minden filmje, folyamatosan ébren tartva figyelmünket, képileg és történetei cselekményvezetését illetően egyaránt. Érdekes, hogy életrajzi vonatkozású filmje is ezt a hangulatot árasztja. A látszólag hétköznapi életrajzi szál mellett izgalmas cselekményvezetésű filmről van szó, a világhírű rendező emberi arcát is felvillantják ebben a filmben. Vajon tényleg ugyanolyan gyarló ember volt Hitchcock, mint bárki más? A Hitchcock és Tippi Hedren című filmből ez is kiderül.

A Családi kör több korosztály kedvelt műsora volt hosszú évtizedeken át. Emlékszem gyermekként én is bele-belefeledkeztem egy-egy történetbe akkor is, ha a filmrészletek után következő bölcsességek már nem kötötték le akkori figyelmemet. Felnőttként, mi több, szülőként már másként látom ezt a műsort is. Van létjogosultsága a mai világában is. Nagyon jó, hogy visszakerült a közmédia műsorfolyamába, mert fontos útmutatója lehet sok szülőnek. A Család-barát magazin vezető szerkesztőjeként kicsit társműsorunknak is tekintem ezt a műsort, igaz, más műfaji sajátosságokkal dolgozunk, de a cél ugyanaz: segítséget, támaszt, útmutatást nyújtani a családoknak.
Amikor tehetem, megnézem és élvezettel hallgatom a műsorvezetők, szakértők és a meghívott vendég beszélgetéseit. Legutóbb a testvérsorrendről, vasárnap pedig a gyermekvállalásról.
Ez is egy óriási, de nagyon fontos téma. Mikor vállaljunk gyermeket? Miért tolódott ki ennyire a gyermekvállalások ideje? Miért fontosabb a karrier, mint a gyermek? Mire törekszik a Kopp Mária által alapított KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)? Hogyan próbálják a fiatalokat ráébreszteni, hogy korábban kötelezzék el magukat a gyermekvállalás iránt? Miért fontos a gyermek egy párkapcsolatban? Mit okozhat, ha a gyermekáldás nem következik be? Milyen felelősséggel járhat egy gyermek születése? Megannyi kérdés, amelyek bizonyára ebben a beszélgetésben is felmerülnek. Én biztos nézni fogom!

A HÉT PEDIG NEM IS INDULHATNA MÁSSAL, MINT A CSALÁD-BARÁTTAL

A Család-barát 3010. adásában hétfőn cseresznyés rétest sütünk a szokolyai asszonyokkal egy fesztivál beharangozójaként, ahol Csézy lesz a háziasszony, aki nálunk is énekel majd egy dalt, de itt lesz velünk Pleszkán Écska és Gayer Ferenc is, akik a híres jazz zongorista Pleszkán Frigyes emlékére alapított Pleszkán-díjról mesélnek majd, ingatlanokkal kapcsolatos jogi kérdésekre is választ keresünk és Zöld bolygó, illetve Értékmérő rovatainkban ezúttal Pécsre látogatunk majd. Somogyi Dia és Csalami Csaba várja majd kedves nézőinket a hét első napján sok szeretettel. Aki Facebookon szeretné követni az aktualitásokat, érdemes most a Család-barát Facebook oldalára kattintania, mert a műsor 3000. adásának legjellemzőbb és legjobb pillanatait is megtalálhatják, illetve receptjeinket is kipróbálhatják és mindig szolgálunk friss információkkal az adással kapcsolatban az interneten minket követő kedves nézőinknek is.

Műsorunk 2019. május 18-án megkapta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Díját.
Május 15-én pedig elérkeztünk 3000. adásunkhoz. Mindez nézőink szeretete és figyelme nélkül nem jöhetett volna létre. Hálásan köszönjük ezt és június 15-ig élő műsorokkal, június 17-től augusztus 25-ig pedig nyári válogatás adásainkkal várjuk majd nézőinket az évad legemlékezetesebb pillanataiból.

_ZIH0070

Olvasson tovább