Heti ajánló egyenesen Siklósi Beatrix tollából

A közelgő Holokauszt Emléknap és Húsvét alkalmából a közmédia is ünnepi műsorokkal készül. Siklósi Beatrix, az M5 csatorna igazgatója pedig tollat ragadott, és elárulta nekünk, ő mit ajánl szívvel a jobbnál jobb programjaink közül.
 

KEDD: HOLOKAUSZT EMLÉKNAP

Habár én az M5 kulturális csatorna igazgatója vagyok, mégis hadd ajánljam elsőként a Weiss Manfred életéről szóló két részes filmet, amely a Duna csatornán kerül adásba a hét elején.

A magyar történelem megannyi heroikus és tragikus fejezetet tudhat maga mögött, ilyen a holokauszt drámája, amelyre mi az M5 csatornán, az újonnan restaurált Jób lázadása című, immár klasszikussá vált filmalkotással emlékezünk.

 

CSÜTÖRTÖKTŐL: EXKLUZÍV SOROZAT II. JÁNOS PÁL PÁPÁRÓL

A közelgő Húsvétra, kultúránk és hitünk legnagyobb ünnepére, az M5 csatornán egy exkluzív meglepetéssel, II. János Pál pápa életéről szóló sorozattal készülünk. Ez azért különösen kedves nekem, mert én még személyesen tudtam fejet hajtani Karol Woytila előtt, és kezet fogni vele 2001-ben Rómában, amikor az MTV főszerkesztőjeként a magyar államfőt, Mádl Ferenc köztársasági elnököt kísérhettem első pápai látogatására. A találkozóról természetesen film is született akkor. A II. János Páltól kapott feszület pedig, azóta is minden nap velem van.

Ha már személyes kötődések mentén ajánlhatok, az Övék a mennyek országa c. filmsorozatunk szíriai epizódjára szeretném felhívni a figyelmet. A Marossy Géza operatőr kollégámmal közösen készített mozinkat, a világ több száz alkotása közül beválogatták a Nemzetközi Keresztény Filmfesztivál legjobb 13 produkciója közé. A forgatáson útitársunk, többek között, Böjte Csaba testvér volt, aki szintén megszólal a közel-keleti keresztények üldöztetését bemutató filmünkben, amelynek készítése veszélyektől sem volt mentes a háborús övezetben. Csaba testvérrel együtt, mindkettőnk számára az egyik legmeghatározóbb élmény az volt, amikor a romok között sétálva, egyszer csak egy muskátli virágos ablakot pillantottunk meg. A halál, a rombolás mellett ott volt a remény, az újrakezdés szimbóluma. Persze, folyamatosan azt kérdeztük egymástól: „Vajon hogyan lehetne még segíteni ezeken az embereken?”

NAGYPÉNTEK: M5 ÉS M2 PETŐFI TV

S ha már veszélyekről beszélünk, egy igazi klasszikus mozi: A misszió. A film Gabriel jezsuita atya dél-amerikai térítő útjáról szól, mely 3 Oscar-díjat nyert alkotás, Robert de Niro főszereplésével. Ez a „filmcsemege” is bekerült az M5 húsvéti műsorrendjébe.

De, hogy békésebb vizekre is evezzünk… a 4 napos ünnep, a családok közös tévézésére is alkalmas lehet, ezért az M2 csatornán a Kishableány c. filmet ajánlom szívből, ami a nagymamák, anyukák, apukák és gyerekek együttes szórakozása lehet.

RÁDIÓS AJÁNLÓ A HÉTRE

A rádiót szívesen hallgatóknak pedig jöjjön még két ajánlat. A hét elején a Bartók Rádióban a 2019-es Cziffra Fesztivál nyitóhangversenye ígér izgalmas és szép zenei utazást. Nekem még megadatott, hogy személyesen is találkozhattam Cziffra György zongoraművésszel. Mint híradós kulturális riporter készíthettem vele egy interjút is. Ami megmaradt bennem a rövid találkozásunk kapcsán, az a végtelen szerénysége és alázata, amely csak az igazán nagyoknak adatik meg.

Kossuth Rádióban pedig az Erős vár a mi Istenünk c. műsor érdemes a figyelemre. Harmadéves teológusok passiójátékukkal indulnak útnak, mert hisznek benne, hogy „Jézus keresztje fel fog épülni”. (Az adás ide kattintva visszahallgatható.)

Ünnepeljenek velünk, a közmédia csatornáinak műsoraival!

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Szíriában.
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/04/IMG_1971-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább