Heti ajánló Mohay Bencével

Labdarúgó BL, költészet napja, Elvis Presley és Forma-1 a közmédia műsorán. Lássuk, mit ajánl a héten harmincadik születésnapját ünneplő Mohay Bence, az M4 Sport műsorvezetője.
Mohay Bence, Barcelona Camp Nou Mohay Bence, Barcelona Camp Nou

KEDD ÉS SZERDA ESTE: BAJNOKOK LIGÁJA NEGYEDDÖNTŐK 

A hetet Barcelonában kezdem, épp a Kocsis Sándorról szóló kiállítás megnyitóján forgatunk. Ez csak azért érdekes, mert napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2009. április 8-án, a 20. születésnapom előestéjén pont ugyanitt élőben láttam a Barca-Bayern BL-negyeddöntőt. Zöldfülű gyakornokként Somos Ákos kommentátorkollégával kipotyázhattam a meccsre, akkor jártam először Barcelonában, és Messiék egy 4-0-s parádéval ünnepelték az utolsó tininapomat – mondanom sem kell, életem egyik legszebb szülinapi ajándéka volt. Döbbenetes, hogy a harmincadikon is itt ébredek majd, bár a meccsnézés ezúttal elmarad. Egyrészt, mert a Barcelona szerdán Manchesterben játszik, másrészt kedd estére már hazaérek, így az M4 Sporton nézhetem a Tottenham-Manchester City meccset. Már alig várom, eltelt három teljes hét Bajnokok Ligája nélkül, kiböjtöltük, jöhetnek a negyeddöntők!

CSÜTÖRTÖK: KÖLTÉSZET NAPJA 

Ha már születésnap – április 11. József Attiláé, és mint ilyen, a magyar költészet napja. Néhány éve én voltam a műsorvezető a Nemzeti Színházban rendezett Vers a Bajnoktól elnevezésű esten, ahol sportolók szavalták el kedvenc versüket. Sose felejtem el, milyen zseniálisan mondta Romhányit Kőbán Rita, és milyen drámaian szavalta Szávai Ági József Attila Gyermekké tettél c. versét. Bár nem vagyok bajnok, én is kiállhattam és a Nemzeti színpadán szavalhattam el a Karóval jöttélt, amit annyira szeretek, hogy néha még a hajnali sporthírek előtt a kocsiban is azzal „melegítek”.
Tompos Kátya is megdicsért a végén, ennél nagyobb elismerés aligha kell, de azt hiszem, ezt a műfajt mégis meghagyom a profiknak, akik közül néhányat meg is hallgathatunk csütörtökön. A Dunán egész nap Vers mindenkinek; a megszokott műsorok és sorozatok között ne lepődjünk meg – és ne is kapcsoljunk el! – ha szembejön magyar költészet egy-egy remekműve. Majd a Kossuthon egész nap Versmaraton, amit élőben követhetnek a mediaklikk.hu/versmaraton oldalon és amelybe az M5 is becsatlakozik, így érdemes oda is átkapcsolni. És szinte biztos vagyok benne, hogy este a Petőfi TV-n, az Én vagyok itt-ben is előkerülnek a versek.

PÉNTEK: BARTÓK ÉS KOSSUTH RÁDIÓ

Bár elég nehezen viselem az araszolást, a legnagyobb belvárosi dugó is túlélhető rádióhallgatással. Az a tapasztalatom, hogy ha ideges vagyok, az igazi mai slágerek helyett jobb hatással van rám a komolyzene: reggeli és délutáni csúcsidőben szívesen hallgatom a Bartók Rádiót, a Muzsikáló reggelben és Muzsikáló délutánban csomó érdekességet is megtudok a zeneművekről, melyet a csatorna új stúdiójából sugároz.
Jó beszélgetésekért pedig a Kossuthra kapcsolok, minden hétköznap 11:32-kor a Vendég a háznál című műsort érdemes hallgatni, a pénteki Válasz-utak című rovatban gimnazisták beszélgetnek az őket érintő témákról.
És, persze, ha péntek, akkor Irány Madrid! – este kitárgyaljunk a hétközi BL-meccseket az M4 Sporton.

SZOMBAT: KING CREOLE 

Tavaly ilyenkor még a vizsgafilmemen dolgoztam a Dél-Kaliforniai Egyetem újságíró-mesterszakán. A diplomamunkám egy dokumentumfilm volt a los angeles-i magyar cserkészekről, a hollywoodi magyar református templom cserkészcsapatával a középpontban. Ugyanitt, Hollywoodban futott be nagy karriert néhány évtizeddel korábban a szintén emigráns magyar Kertész Mihály – vagy, ahogy ott ismerik, Michael Curtiz. Az Oscar-díjas rendező Elvis Presleyvel is forgathatott, közös munkájuk eredménye az 1958-ban készült King Creole c. klasszikus, amely szombat délután látható a Dunán! Kár lenne kihagyni!

via GIPHY
 

 

VASÁRNAP: FORMA-1 

Vasárnap a száguldó cirkusz történetének ezredik futamát rendezik Kínában! Bár az előző 999-ből nem sokat néztem végig (ébren), ezt biztosan nem hagyom ki. Egyrészt, mert ez a Leclerc gyerek nagyon szimpatikus, kíváncsi vagyok, mire megy, ha az autója is végigbírja a futamot, másrészt tuti, hogy a szervezők készülnek valami igazán látványossal a jubileumi versenyen.

Olvasson tovább