×

Túl az Óperencián Gyurkovics Zsuzsával - 10. hét

A március 4-10. közötti adások tartalmából.
 

Ezen a héten, március 9 –én lesz 90 éves Gyurkovics Zsuzsa, aki mind fizikailag, mind szellemileg meghazudtolja korát. Kuncogva meséli, hogy néha a buszon még most is elkérik személyi igazolványát.

A Jászai Mari-díjjal 1975-ben elismert színésznő Sinkovits Imrével, Körmendi Jánossal, Márkus Lászlóval és Gera Zoltánnal együtt végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1951-ben, majd megfordult a győri Kisfaludy Színházban, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban is, amelynek színpadán már főiskolásként bemutatkozott. A hatvanas évek elején néhány éven keresztül az NDK-ban élt férjével és gyermekeivel, 1966-os hazatérésüket követően pedig a Vidám Színpadhoz szerződött, ahol egészen 1989-ig játszott. Fontosabb színházi szerepei közé tartozik Füst Milán Margit kisasszony című művének Zsófija, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, Csehov Cseresznyéskertjének Ranyevszkajája illetve Edith Piaf a Nem bánok semmit sem című Scserbakov-darabból, amelyet Várady György vitt színre 1974-ben. 2002-ben szülővárosa, Tótkomlós díszpolgárává választották.

Gyurkovics Zsuzsa a mai napig énekel és bizonyítja, hogy a Jóisten is erre a pályára teremtette. Ezen a héten fia, Cséffalvay Gábor és unokája, Cséffalvay Dorka is velünk lesz, akiknek történetei még jobban, még árnyaltabban tükrözik a művész életét, és hivatását, azaz a színház és a család iránti elkötelezett és feltétlen szeretetét, sőt imádatát.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább