Vers napról napra - 8. hét

A február 18-24. közötti adások tartalmából
 

Február 18., hétfő
Tandori Dezső 
“Minden megnyert idő egy elveszített idő is. (Ma így érzem.) Mert megnyertem ezt épp, úgynevezett egészségben, de egyre kevesebb napban lesz részem.” – Tandori Dezső. A költőt hallják.

– Egy madárra…
– Mi készül…
– Kis váltósúly
– Wittgenstein…
– 60 alatt
– A munka télen
– Királynő
– De jó II
– Mortális barátok
Tandori Dezső mondta el verseit. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 19., kedd
Albert Zsuzsa
„Aki ezeket a verseket írta, nem költő akart lenni. Csak meg akarta ismerni magát, saját magában és a világban rendet akart teremteni” – Albert Zsuzsa. Csomós Marit, Papp Jánost és a költőt hallják.
– Gábor
– Bátyáim, költők
– Mintha szándékosan
– Itt tündököl
– Alig fért….
Albert Zsuzsa verseit Csomós Mari, Papp János és a költő mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 20., szerda

Emile Verhaeren
Emiele Verhaeren francia nyelven író, belga költő az európai emberek egyik legigényesebb képviselője volt: a gondok megfogalmazója, a félelmek és remények hirdetője. Magas művészi szinten tudta kifejezni azokat az érzéseket, félelmeket és reményeket, amelyeket nemzedékek óta mindenki átél. Mi ugyanúgy érezhetjük a magunkénak, mint nagyatyáink és atyáink.
– A molnár
Emile Verhaeren versét, Wlassics Tibor fordításában Moór Marianna mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 21., csütörtök.

Ma van az anyanyelv nemzetközi napja. A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Egy nyelv utolsó beszélőjének elhalálozása után a nyelv felelevenítése már nagyon nehéz, ezért egy nyelvet már akkor veszélyeztetettnek minősítenek a nyelvészek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre.
-Ábrányi Emil: Magyar nyelv
-Berda József: Lecke a nyelvről
-Ladányi Mihály: Szótár
Ábrányi Emil, Berda József és Ladányi Mihály verseit Básti Lajos, Hegedűs D Géza és Szokolay Ottó mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 22., péntek

Oravecz Imre
„Hitelesség nincsen konkrétság nélkül.”Oravecz Imre. Végvári Tamást hallják.
-Könyörgés az apákhoz
Oravecz Imre versét Végvári Tamás mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 23., szombat

Dante Alighieri
Dante, a középkori Itália és a világ egyik legjelentősebb költője, aki hírnevét többek között az Isteni színjátéknak és örök szerelméhez, Beatricéhez írt verseinek köszönhette. Dante mindamellett igazi reneszánsz embernek számított, aki – többek között – a filozófiában és a teológiában is jártas volt, emellett pedig egy időben a firenzei politikai életben is komoly befolyással bírt. Dante verseit Szokolay Ottó és Mécs Károly mondja el.
-Ámor bizonnyal….(Ford. Weöres Sándor)
Dante verseit, Weöres Sándor fordításában Szokolay Ottó és Mécs Károly mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Február 24., vasárnap

Wass Albert
Molter Károly az 1941-ben megjelent Erdélyi elbeszélők című antológiában így méltatta Wass Albertet: „Természetérzéke, tájmegidéző képessége csodálatos. Művei szélesen hömpölygő, robbanó erejű, nagyvonalú alkotások.” Wass Albert versét Ráckevei Anna mondja el.
-Hontalanság elégiája
Wass Albert versét Ráckevei Anna mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – Február 18-24., 19:50

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább