Alpok- Duna-Adria: Mozgássérültek sítábora

A február 21-i adás tartalmából.
 

Rijeka jövőre Európa Kulturális Fővárosa lesz. Ennek keretében vesz részt a „27 szomszéd“ című projektben is, amely civil kezdeményezések és találkozók útján köti össze a várost és a megyét, Európa 27 városával. A kiválasztott városnegyedek, kistérségek és falvak között megindult az együttműködés. Közös akciókat indítanak és a jövő év kezdetéig megvalósuló különböző kulturális programok befogadására készülnek.

A síelés azon sportok egyike, melyeket bizonyos előfeltételek teljesülése esetén, a mozgássérültek is űzhetnek. Ehhez egy úgynevezett monosíre van szükség. Segítségével egyre több mozgássérült tanul meg síelni, s számukra a Szlovénia Mozgássérültek Szövetsége minden évben sítábort szervez a Rogla sípályán.

Az idei tél nem fukarkodik a hóval Bajorországban. Némelyeknek ez lezárt utakat, behavazott falvakat, lavinaveszélyt és egész napos hólapátolást jelent. A téli sportok kedvelői ezzel szemben, kifejezetten örülnek a hótömegnek. Azonban kell valaki, aki – szó szerint – egyengeti az útjukat: ő, a sípálya kezelője.

Az alpokbeli fürdőturizmus kapcsán leginkább nosztalgiát érez az ember. Ilyen, látogatott helynek számított, a Merano közelében, Ultimo-ban található Mitterbad is. A ma már düledező épület alig sejteti a fürdő egykori fényét. Pedig valamikor kedvelt gyógyhely volt, amelyet olyan prominens vendégek is felkerestek, mint Bismarck vagy Kafka.

Tipikus kelet-európai gyársors a parádsasvári üvegműveké. Az 1700-as évek legelején alapított cég, amely még néhány évtizede is több mint hatszáz embernek adott munkát, a rendszerváltozást követően, a 2000-es évek elején bezárt. A településen ma már csak egy családi vállalkozás, egy mini manufaktúra működik, a régi üvegfúvó mesterekkel. Céljuk, a hagyományok megőrzése, egy turisztikai látványosság létrehozása és nem mellékesen, munkahelyteremtés. Az üvegfúvó bemutatók egész évben várják azokat, akik kíváncsiak egy különleges szakma csodáira.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – február 21. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – február 21. csütörtök 13.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább