Határok nélkül: Szerteágazó témák és nem mindennapi zenei élmények

Február 9-i adás tartalmából.
 

Átadták a Keskenyúton Emlékérmet Bezdánban!- Zúgnak a harangok Garamszegen– Szabadkán Balassai emlékkardot szenteltek – Cserkészképzés Muzslyán – végül, maradva a Délvidéken: Balázs-Piri Soma és a Szabadkai Zeneiskola.

Alkalmi szentmise keretében szülőfalujában, a bezdáni katolikus templomban vehette át a Keskenyúton Emlékérmet a nyugalmazott bácsi főesperes, Sztrikovits János. Az elismerést a Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány adományozta a magyarokat sújtó, tragikus események 74. évfordulója alkalmából.

A felvidéki Garamszegen Vörös Attila, honismereti vezető mutatja be a falu büszkeségét, az 1725-ben épült fatemplomot. A ma is működő templomot 2008. augusztusától az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

1997 óta minden évben február 14-én, Bálint napján adják át Budapesten a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat. Az elismeréssel a magyar líra kiemelkedő alkotóit, valamint a magyar költészetet idegen nyelvekre fordító– nem magyar anyanyelvű irodalmárokat tüntetik ki. Idén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta a misét, s áldotta meg a kardot Szabadkán.

A muzslyai Emmausz fiúkollégium adott otthont a három napig tartott Vajdasági Magyar Cserkészszövetség által szervezett felnőttképzésnek. Kónya Kovács Otília kérte mikrofon elé a cserkészképzés résztvevőit.

A zongorajátékával sokakat elbűvölő, Balázs-Piri Somával, a közmédia Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatójának korcsoportgyőztesével és tanárnőjével, Sóti Szobonya Emőkével beszélgetett Németh Ernő a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendezvényén.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – február 9., szombat, 18:30 – 19:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább