Szlovák nemzetiségi műsor - 6. hét

A február 4 és 10. közötti adások tartalmából.
 

Február 4., hétfő:
– Ferenc pápa személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre
– Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa 2001. szeptember 1-jén kezdte meg hivatalos működését Békéscsabán. A főkonzulátus a kijelölt konzuli kerületben számos igazgatási ügyben képviseli a Szlovák Köztársaságot. Feladatai közé nemcsak honosai és jogi személyei érdekeinek védelme, segítése és támogatás nyújtása tartozik, hanem vízumok ügyintézése és egyéb úti okmányok kiállítása is. A főkonzulátus fontos feladata még a Szlovákia és Magyarország közötti kereskedelmi, gazdasági, kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztésének elősegítése, valamint az itt élő szlovák nemzeti kisebbséggel való kommunikáció támogatása művelődési és kulturális területeken, anyanyelvük fejlődésében és hagyományainak megőrzésében is. megszólaló: Kuchár Emil, főkonzul

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Február 5., kedd:
– Hírek, nemzetiségi hírek, programajánló
– Ma kezdődik a kínai újév
– Idén a tavalyinál 16 %-kal többet költöttek a szlovákok a januári árleszállítások alatt
– Szlovák táncházat szervezett a MSzKI , a programról az intézmény igazgatójával, Király Katalinnal beszélgetünk
– Az első táncházban Galga-menti táncokat tanulhattak az acsai és püspökhatvani régióból. Mi is ellátogatunk Acsára, ahol Bágyon Zsuzsannával beszélgetünk a helyi hagyományőrzésről és a Zornica néptáncegyüttesről, valamint Király Katalinnal a helyi szlovák népdalok gyűjtéséről.
– A műsor második részében a Rodostrom (Családfa) c. sorozatot folytatjuk , a népköltészetről

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 8., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Bekecs, suba, ködmön- bemutatjuk Karol Jurášek népi iparművész szűcsmestert
– P.O. Hviezdoslav születésének 170. évfordulóját ünnepelték Alsókubínban, programokat szerveznek az év folyamán az évforduló kapcsán
– P.O. Hviezdoslav szlovák költő, fordító életútja
– P.O. Hviezdoslav: Ezo Vlkolínsky – rádiójáték

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 9., szombat:

-Beköszönés, műsorismertetés
-A Házasság Világnapja 1981-re nyúlik vissza, amikor is az Egyesült Államokbeli Louisiana állam kormányzója és a fővárosának, Baton Rouge-nak a polgármestere akciót hirdetett a házasságkötések rohamos csökkenésének megállításáért. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy 1983-tól a Házasság Világnapja nevet kapta, melyet minden év februárjának második vasárnapján ünnepelnek szerte a világon-tudósítás (Dózsa)
-Vallási félóra- vallási hírek, interjú – az evangélikus és katolikus párbeszédről – megszólaló: Mons. prof. ThDr. Ing. Konečný Anton, Kassai Teológia Tanszék vezetője – szerkesztő: Hrubonová
– Közeledik az alföldi szlovákság éves, nagylaki tudományos konferenciája és az Ondrej Štefanko díj átadása- tudósítás (Dózsa)
– 2018-ban a magyarországi Hornokné dr. Uhrin Erzsébet kapta az Ondrej Štefanko-díjat, aki a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Hosszú portréjából megismerhetjük a magánszemélyt és betekintést nyerhetünk kutatási és publikációs munkájába is.
Megszólaló: Hornokné dr. Uhrin Erzsébet

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 10., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportjainkból:
– Bemutatjuk Szlovákia új főkonzulját, Emil Kuchárt aki januártól van hivatalában.
– Nyelvészeti rovatunkban a hangok és kiejtésük a szlovák nyelvben lesz a téma, melyről Dr. Ladislav Gyorgy , a SZTE szlovák lektora beszél.
– Szlovák táncházat rendez az OSzÖ MSzKI Budapesten, első alkalommal galgamenti táncokat tanulhattak,a tapasztalatokról beszélgetünk Király Katalin szervezővel.
– A Békés megyei régió szlovák rendezvényeiről, a békéscsabai Szlovák Kultúra Házának programjairól tájékoztat minket Krajcsovics Hajnalka, a SZKH igazgatója
– A műsor befejező részében a Női magazint hallhatják, melynek témája ezúttal az etikett volt.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

 Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább