×

Domovina: A szlovák kuvasz

A február 4-i adás tartalmából.
 

1. Serédy Zsófia rejtélyes múmiája

A XIII. és XIV. század fordulóján épült középkori Krasznahorka várában 2012-ben hatalmas tűzvész pusztított. Szerencsére a gyűjtemény 90 százalékát sikerült megmenteni. Krasznahorka megsemmisített várának egyik legértékesebb kiállítási tárgya Serédy Zsófia, I. Andrássy István báró Krasznahorka várában elhunyt feleségének múmiája. Ám a bárónő múmiája körüli sok-sok tisztázatlan kérdés arra ösztönözte a Betléri Múzeum munkatársait, hogy átfogó vizsgálatokat kezdeményezzenek.

2. Csehek Túrócban

Túrócszentmárton (Martin) egyik mellékutcájában áll egy kis rózsaszínre festett ház, kertjében pedig egy öreg almafa. Csaknem elveszik a környező magas épületek között. A Horák család házában az akkori idők sok fontos személyisége fordult meg. Főleg a Túrócszentmártonban dolgozó csehek közül, akik az első Csehszlovák Köztársaság idején kerültek a városba. A Masaryk család már 1888-tól rendszeresen járt Túrócba. Azután sem feledkeztek el kedvelt régiójukról, hogy Tomáš Garik Masaryk lett az első Csehszlovákia köztársasági elnöke.

3. A KGB archívumaiból

2018 nyarán szlovák, cseh, lengyel és ukrán újságírók közösen látogattak el a KGB kijevi archívumába. Ukrajnában a 2014-ben lezajlott forradalom után nyitották meg a KGB archívumait. 2015-ben egy külön törvényt fogadtak el a kommunista totalitárius rezsim archívumaihoz való hozzáférésről, így az 1917-től 1991-ig tartó időszakból rengeteg dokumentum vált kutathatóvá – köztük számos, Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot igen közelről érintő akta is…

4. A szlovák kuvasz

A migláéci Zuzana Tothová még gyermekkorában, a Belle és Sébastien című filmben szeretett bele egy kutyusba, akit kuvasznak vélt, pedig az egy pireneusi hegyikutya volt. Ám addig nem nyugodott, amíg a nagypapája nem szerzett neki egy kuvaszkölyköt, mégpedig egy szlovák kuvaszt.
Meglehetősen új fajtáról van szó. 1929-ben Antonín Hrůza állította össze a fajtajegyzéket és megemlítette benne az első szlovák kuvasz almot. Négy évvel később már tenyésztői klubot alapítottak és 1965-ben önálló kutayafajtaként törzskönyvezték a fajtát.
Zuzana Tothová pedig egy életre eljegyezte magát e nemes kutyafajtával. Erről tanúskodik az általa alapított tenyészállomás sok díjnyertes neveltje is.

2019. február 4., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerkesztő munkatárs: Bencsik János
műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább