Hrvatska kronika: Az Uránia Nemzeti Filmszínházban „Nemzetiségekért díj” átadója

A január 30-i adás tartalmából.
 

A 24. Nemzetiségi Napot tavaly december 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepelték ahol átadták a „Nemzetiségekért díjat” is. A tizenhárom magyarországi nemzetiségeknek járó legnagyobb állami elismerést eddig összesen 185-en vehették át. A budapesti ünnepség keretében ezúttal kilenc elismert személy és négy művészeti, színházi és zenei szervezet képviselője vehették át a „Nemzetiségekért díjat”.Folklórműsor keretében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és kollégája Fülöp Attila államtitkár adták át a díjakat. A magyarországi horvátok soraiból, Hepp Mihály vehette át hazai nemzetiségeknek járó legmagasabb rangú állami kitüntetést.

A pécsi Miroslav Krleža Horvát Gimnázium szalagavató ünnepségét az év elején tartották. A hagyományok szerint az ünnepi programot a harmadik osztályos gimnazisták vitték a közönség elé. A 34 végzős diák szüleik, rokonaik és barátaik jelenlétében vehették át a szalagokat. Az érettségi vizsgára készülő diákokat, tanáraikat és a szülőket kérdeztük az eltelt évekről,továbbtanulási terveiről és az ünnepségről a szalagavató alkalmából.

A tavalyi év végén felejthetetlen koncertet adott Felsőszentmártonban, az egyik legnépszerűbb horvát pop együttes a „Magazin”. A spliti származású horvát zenészek már többször is vendégszerepeltek Magyarországon. A termet megtöltő nézők, ahogy az eddigi fellépéseken, úgy ezúttal is élvezték az új köntösbe bújtatott régi slágereket. Az együttest Andrea Šušnjara mutatja be a nézőknek.

Megszólalók:
Hepp Mihály, kitüntetett
Győrvári Gábor, iskoligazgató
Zsivkovity Ágnes, osztályfönök
Veriga József, osztályfönök
Stricz Arnaka, szülő
Soltész István, diák
Bozsánovity Ivana, diák
Andrea Šušnjara, Magazin együttes énekese

Szerkesztő: Pavlekovics András

Hrvatska Kronika – Duna – január 30., szerda, 6:40
Ismétlés aznap 15:05-től a Duna World csatornáján!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább