Szlovák nemzetiségi műsor - 5. hét

A január 28 és február 3 közötti adások tartalmából.
 

Január 28., hétfő:
– nemzetiségi információk, felhívások
– Ján Botto élete, művei
– “Szlovák intézet és Szlovák centrum PEN szervezésében lesz január 29-én „Költői est”.
Az est folyamán elhangzanak Etel Farkašová, Ivica Ruttkayová és Erik Ondrejčík szlovákiai költők versei.
Szlovák intézet és Szlovák centrum PEN szervezésében lesz január 29-én „Költői est”.
Az est folyamán elhangzanak Etel Farkašová, Ivica Ruttkayová és Erik Ondrejčík szlovákiai költők versei.”
– Etela Farkašová, szlovák író, költő bemutatja az új verskötetet
– Etela Farkašová élete, alkotó munkája…
– J.CH.Andersen-“A Fülemüle”

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 29., kedd:
– elnök választás Szlovákiában
– nemzetiségi inf.
– Már év elején nagy az érdeklődés a békés megyei Tótkomlóson a hagyományos Szlovák bál iránt. Szombaton tartották az ideit a helyi szlovák általános iskolában, ahol a szarvasi Cervinus Teátrum műsora után kezdődött a mulatság. megszólalók: Emil Kuchár – békéscsabai szlovák főkonzul, Bajczerné Meleg Marianna- elnök, Komlósi Szlovákok Szervezete, István Jánosné, Szlaukó István, ľubomíra Rolová – egykori szlovákiai vendégtanár, Karkus Katalin, Zelman Ajgül, Kesjár Mátyás- elnök, Szlovák Nemzetiségi önkormányzat. Csabaszabadi, Pepó János-Nagybánhegyes
-Az OSZÖ meghívására munkaülést tartott Budapesten FUEN szláv szekciója . Megszólalók: Ritter Imre, Paulik Antal, Lóránt Vincze, Hollerné Racskó Erzsébet, OSZÖ elnöke,Horváth Endre, Kucik Júlia ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Január 30., szerda:
– nemzetiségi információk, felhívások
– Püspökhatvan szlovák olvasóversenyről beszámol a Zemenné Palecska Erika szlovák tanár, a verseny szervezője
– „IGNÁC“ Garajszki Margit mesekönyvének színpadi adaptációjáról”
– írásszakértői feladata
– Saxová Alexandra- írásszakértő

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 31., szerda:
– lejár a tavalyi autópálymatrica
– nemzetiségi hírek
– Ellátogattuk a XX. Nemzetközi Szlovák Folklórfesztiválra a csehországi Rožnov pod Radhoštěm-be. A háromnapos fesztivál során több mint húsz csehországi, szlovákiai, lengyelországi, vajdasági és magyarországi énekkar és folklóregyüttes szórakoztatta az érdeklődőket. Továbbá kísérő rendezvények egész kavalkádja várta a vendégeket – tánciskolák, kiállítások, különleges hangszerek bemutatása….megszólalók: Lipták Peter, Kölcsei Zsófia, Nagyné Ibolya, Leginová Daniela, Lorenc Jozek….ism.
– 1962/63-as tanévtől működik Nézsa legszebb épületében, a Reviczky kastélyban, Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola. Ez arra kötelez pedagógusokat, hogy nevelő és oktató munkában kiemelt figyelmet fordítsák a lakóhely és a nemzet történetének, hagyományok megismertetésére. Iskola, körzeti jellegű általános iskola, ahol a helyi gyermekeken kívül Alsópetény, Keszeg és Legénd községek általános iskolás korú tanulói is tanulnak. 2016. szeptember 1-től a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában áll. Tanévnyitó nézsai iskolában …megszólalók: Sztankóné Stefik Éva, igazgató, Styevó Gábor, polgármester, Kucsera Andrásné, a helyi szlovák önk. elnöke, Styevó Stella, Töreki Bence, Szobonya Margit, Bán Imréné…ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Február 1., péntek:
– Hírek, nemzetiségi hírek
– Felhívás- a Tótkomlósi Szlovák Általános Iskola- igazgatói posztjára
– Márciusban köztársasági elnök választást tartanak Szlovákiában, tizenöt jelölt van
– A műsor első felében Avar Hajnalkával beszélgetünk, akire sokan emlékezhetnek, mint a budapesti szlovák gimnázium egykori tehetséges diákjára. A pozsonyi Komensky Egyetemen szerzett diplomát, majd pályafutásának első állomása a Budapesti Szlovák Intézet volt, ahol fordítási feladatokkal bízták meg. Ma szabadúszóként fordít és tolmácsol.
– A második hírösszefoglalót követően egy a Pozsonyi Rádió által gyártott rádiójátékot hallhatnak Peter a Lucia címme, mely Romain Rolland novellája alapján készült

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

 

Február 2., szombat:
– Vallási magazin
– Évfordulónaptár
– Egyfházi hírek
– Demmel József és Katona Csaba “Aki tót pap létére is magyar író” című könyvéről. Haan Lajos életéről.
– Hollerné Racskó Erzsébet portréja. Az Országos Szlovák Önkomrányzat elnökét 2018.december 14-én tüntette ki a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. A “Komlósi szlovákokért-díj” birtokosa igazán büszke rá, hogy éppen szülővárosa ismerte el több évtizedes munkáját. Élete során bekapcsolódott a civil szervezetek életébe, jelenleg a Tótkomlósiak Baráti Körét is vezeti folyamatos kapcsolatot tart Tótkomlós város vezetésével, a helyi szlovák közösséggel. Poszonyi tanulmányai után a fővárosba került, de a szlovák közösséggel élete során mindig volt kapcsolata. Melyek voltak ezek a kapcsolódási pontok, milyen szerteágazó munkaköröket töltött be, erről is beszélgettünk Hollerné Racskó Erzsébettel a kitüntető cím kapcsán. Portréját először december 26-án hallhatták szlovák nyelvű magazinunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

 Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább