Határok nélkül: „Csontváry én vagyok”- avagy Huszárik kiállítás Pozsonyban!

A január 26-i adás tartalmából.
 

Érdekes témákkal, színes riportokkal várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető a Kossuth Rádión, a Határok nélkül szombati adásában:Csontváry én vagyok avagy Huszárik kiállítás Pozsonyban – Ady Endre – Benedek Elek – Mikszáth Kálmán és Madách Imre évfordulók nyomában – magyar slágerek a két világháború között– Gábor Zoltán operaénekes magánestje Délvidékről, Erzsébetlakról.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyitották meg a „Csontváry én vagyok” című kiállítást a Pozsonyi Magyar Intézet épületében. Az idelátogatók Huszárik Zoltán rajzait és Markovics Ferenc standfotóit tekinthetik meg. A filmművész-grafikus Huszárik Zoltán naplószerűen, rajzban is dokumentálta a Csontváry-film forgatását. Ezzel párhuzamosan örökítette meg a rendezőt, az alkotói munkát Markovics Ferenc fotóművész. A pozsonyi kiállítást a filmrendező lánya, Huszárik Kata színésznő nyitotta meg. Haják Szabó Mária először a kiállítás kurátorát, Medve Mihályt kérdezi a részletekről.

A nagyváradi Szigligeti Színház művészei Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékeznek meg. Két előadással készülnek: Az eltévedt lovas című emlékműsorral, amely a költő születésének 140. évfordulójára készült el, és a Ki látta Adyt? című összeállítással Harsányi Sulyom László rendezésében. A darabokról Ionescu Nikolett beszélget Novák Eszter művészeti vezetővel. A jeles évfordulóhoz kapcsolódik továbbá január 28-án a költő verseinek román nyelvre fordíthatóságának lehetőségeiről szóló tanácskozás a Szatmár Megyei Múzeum és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésével.

Benedek Elek, „Elek apó” születésének 160., halálának 90. évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Az erdélyi események koordinálásának feladatát a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Irodája vállalta fel.

A magyar irodalom két januárban született klasszikusa, Mikszáth Kálmán és Madách Imre ad alkalmat az Ipoly-parti megyeszékhelyen, Salgótarjánban egy kiemelt fontosságú eseményre, a kultúraszerető emberek Kárpát-medencei szintű találkozójára. Így történt ez idén is. Az események egyik fő szervezője a „nagy palóc” nevét viselő szakgimnázium. Elsőként a tagintézmény vezetőjét, Zérczi Miklóst kérdezte Tarnóczi László.

Erzsébetlakról pedig Kónya-Kovács Otília jelentkezik zenés helyszíni riporttal Gábor Zoltán okleveles koncert-és operaénekes magánestjéről.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – január 26., szombat, 18:30 – 19:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább