Vers napról napra - 4. hét

A január 21 és 27. közötti adások tartalmából
 

Január 21. hétfő:
Gergely Ágnes
„A Gergely Ágnes művelte irodalom komolyságának mélységét a tapasztalatokat feldolgozó természetes bölcsesség adja. Nem a dolgokat szétbontó-analizáló, nem filozofikus okosságról van itt szó, hanem az egymásnak ugró ellentéteknek is formát adó költői alkotásmódról. Az előző filozófiai szaktudományos művekbe vagy esszékbe való. A költő a tiszta formaadással filozofál. „– Déri Balázs. Gergely Ágnes mondja el verseit.

Hallgassa meg!

Január 22.kedd:
Kölcsey Ferenc
„A nemzet kultúrája nem lehet senkinek a személyes tulajdona, hanem közös tulajdon. Ahol az én, te, ő, mi, ti, ők rendje egyszerre, de nem egymás ellenében uralkodik.” – Nádas Péter. Kölcsey Ferenc: Himnusz, Darvas Ivánt, Ruzsa Magdit és Oláh Vilmost hallják.

Hallgassa meg!

Január 23.szerda:
Zsille Gábor
„Életedre forrt túl szűk kalitkád
mégsem fojt meg: szétfeszíti Isten.
Megmenti, akit érez, akit lát.” – Zsille Gábor mondja el verseit

Hallgassa meg!

Január 24. csütörtök

Keresztury Dezső
„Hangok gyülevész csoportja,
mi rendezi őket sorba? „– Keresztury Dezső. Sinkovits Imrét hallják.

Hallgassa meg!

Január 25. péntek

Tolnai Ottó
„Tolnai a hirtelen metamorfózisok költője. Senkihez sem hű, sem önmagához, sem máshoz, sem a vershez. Eretnek költő a szó szoros értelmében. Néha már annyira eretnek, hogy visszatér önmagához is. Ezek a pontok jelzik a végső határokat. „- Végel László. Tolnai Ottó versét Mácsai Pál mondja el.

Hallgassa meg!

Január 26. szombat

Turi Tímea
„Én nem beszélem az emberek nyelvét. Sem a fecsegést, sem a hallgatást. Kifogyni nem tudó témáikról nincs mit mondanom. “– Turi Tímeát hallják.

Hallgassa meg!

Január 27. vasárnap
Ady Endre
„Aminek éltem, amiért lángoltam: ragaszkodom ahhoz most is. Nem tagadok le semmit belőle. A régi vagyok s leszek szemem behunyásáig.” 100 éve halt meg Ady Endre. Bessenyei Ferencet, Latinovits Zoltánt és Végvári Tamást hallják.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – Január 21-27., 19:50

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább