Szlovák nemzetiségi műsor - 4. hét

A január 21-27. közötti adások tartalmából.
 

Január 21., hétfő:
– nemzetiségi hírek
– Szlovák Köztársaság és Külhoni Szlovákok c. 13. Állandó Értekezletet október végén rendeztek Pozsonyban. Az értekezlet fő témája a generációs kihívások volt. A Külhoni Szlovákok Hivatalának emlékérmét átadták 8 – szlovák aktivistának az egész világból. megszólaló: Külhoni Szlovákok Hivatalának elnöke Ján Varso, Valdimír Skalsky, Külhoni Szlovákok Világszövetsége elnöke, Pecsenya Edit….. ism.
– pozsonyi anyag: író: Obžera František, színészek: Vojtek Ivan, Kapec Jozef, Valentík Ján,Dacejová Mária, Huttová Jana

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Január 22., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Ma van a Magyar Kultúra Napja
– A mai műsorban visszatérünk az őszi Szlovák Állandó Értekezlet 2018 témájához, azaz a generációs kihívásokhoz. Erről beszélgetünk a konferencia magyarországi résztvevőivel, dr. Király Katalinnal, a MSZKI igazgatójával, Kuczík Júlia iskolaigazgatóval, Galda Levente és Demjén Márta önkormányzati képviselőkkel.
– A pozsonyi konferencián egy 12 panelen bemutatott fotókiállítást láthattak az érdeklődők a külhoni szlovákok életéről, a kurátorral, Ludo Pomichallal beszélhetünk a műsor második részében.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 23., szerda:
– nemzetiségi információk
– Aktuális szlovák bálok
– A téli mulatozás időszaka – a szlovák farsangi és a báli szezon, benne:
– “A farsang vízkereszttől a – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart.
– A farsang hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.
– A farsangi időszak kezdőpontja tehát állandó. A január 6-i Vízkereszttől számoljuk és egy mozgó ünneppel, hamvazószerdával zárul.
– 2019-ben a farsangi időszak január 6-tól március 6-ig tart. ”
– szlovák farsangi szokásokról beszél Mgr.Soňa Vanovčanová
– tótkomlósi szlovák bál 2013-ban, megszĺalók: Juraj Antal Dolnozemský, Anna Molnárová, Martin Palko,Judita Palečková
– téörténelmi kalendárium- Jonáš Záborský életmőve

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 24., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális felhívás –ösztöndíjprogram
– Holnap tartják Dabason a Dolina Pestvidéki Szlovákok Egyesülete éves közgyűlését. A mai műsorban a pestkörnyéki szlovák falvak három ismert személyiségével beszélgetünk. Először Nagytarcsára invitáljuk a hallgatókat, meglátogatjuk Galántai Györgyné Marikát, aki kész néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, vele beszélgetünk a nagytarcsai szokásokról és a népviseletről.
– Ezután a cinkotai tájházba látogatunk, ahol Dr. Szabó Zsuzsa, a helyi szlovák önkormányzat és a Dolina regionális egyesület elnöke kalauzol bennünket. A műsor utolsó részében az ecseri néprajzi gyűjteményről, néptáncokról és szokásokról lesz szó, Aszódi Csaba Andrással, a helyi szlovák önkormányzat elnökével, a Dolina egyesület jelenlegi alelnökével, Ecser egykori alpolgármesterével beszélgetünk. Végül egy turisztikai érdekességet is hallgatóink figyelmébe ajánlunk, egy befagyott vízesést a Hornád mellett.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 25., péntek:
– Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete. Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak.
– A Vertigo amatőr társulata új komédiával boldogíti a nézőket. Viliam Klimácek Zsírszegény élet c. darabját február 2-án mutatták be Budapesten. Ism.
– megszólalók: Onodi Daniela, Buday Bibiána, Kovács Mirka, Nagy Iveta, Záluszki Ildikó, Lampert Csaba…….

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 26., szombat:
– Vallási magazin
– Holnap rendezik a záró szentmisét a panamai ifjúsági világtalálkozón
– A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar 2017. decemberében, a Nemzetiségek Napján megkapta a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat “Komlósi szlovákokért” kitüntető címét. Akkor tartották településükön minősítő hangversenyüket, melyen arany minősítést kaptak. A koncerten neves zenei szakemberek és egy szlovákiai zeneszerző is részt vett, akinek a darabját is játszották. Adam Hudec a koncert után nyilatkozott szerkesztőségünknek. Összeállításunkat tavaly január 1-jén hallhatták , melyben a koncertből válogattunk és a szakemberek is nyilatkoznak a zenekarról.
– Egyházi hírek
– Riportok a hitről- Miben hiszünk? A Vertigo Szlovák Színház tagjai válaszolnak kérdésünkre ebben a bensőséges összeállításban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább