×

Túl az Óperencián Csongrádi Katával - 3. hét

A január 14-20. közötti adások tartalmából.
 

Csongrádi Kata magyar színésznő, musical-énekesnő, író.
Legismertebb dala a Millió, millió rózsaszál.

Dédnagyanyja Stupniczky Sidonia opera-énekesnő; nagyanyja Ila Mária primadonna; nagyapja B. Polgár Béla színész; édesanyja Csongrádi Mária színész-rendező volt.

Férje S. Nagy István dalszövegíró.

Csongrádi Nagy József és Csongrádi (Polgár) Mária gyermekeként született. Középiskolai tanulmányait a Madách Imre Gimnáziumban végezte. Főiskolai diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte musical szakon , majd a Budapesti Operettszínház színésznője lett. 1989-ben átsétált az utca túloldalára és leszerződött a Mikroszkóp Színpadra, ahol saját darabokkal is bemutatkozhatott. 1996 után a Budapesti Kamaraszínházban is játszott. 1996–1999 között önálló riportműsora volt a Szív TV-ben, 1999–2006 között pedig a Budapest TV-ben Zenés Kataságok címen, 2000–2006 között Halló, itt Csongrádi Kata! címen. A színházi szerepein kívül alakításait számos játékfilm és tévéfilm is őrzi.

A színészkedés mellett énekesnőként is sikeres lett, a Millió rózsaszál című albuma platinalemez lett, több mint 250 ezer példány fogyott el belőle. Csongrádi Kata 1978-ban házasodott össze S. Nagy István dalszerzővel, akivel boldog házasságban élt a férfi 2015-ös haláláig. Csongrádi Katát megviselte a gyász, azért, hogy fenntartsa szerelme emlékét, megírta S. Nagy István életrajzi könyvét, ami 2015-ben jelent meg. 2017-ben két hónapon keresztül az Egyesült Államokban és Kanadában turnézott.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább