A Mazsihisz életében a Közösség Éve lesz a 2019-es

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt a közösségek fontosságáról, a szervezet előtt álló feladatokról, valamint arról is, hogy megméretteti-e magát újra az elnöki tisztségért.
 

Heisler András beszélt arról, hogy a Mazsihisznek határozott programjai vannak 2019-re vonatkozóan is, mint azt már bejelentették, a következő évet a Közösség Évének nevezik el. Ez azt jelenti, hogy a szervezet összes tevékenységének a zsidó közösség irányába kell fordulnia. Ez azért is fontos – emelte ki az elnök, mert a nemrégiben elkészült kutatás szerint, amelyet Kovács András szociológus vezetésével szerveztek meg, a mai magyar zsidóság összlétszáma százezer fő körüli, ám az összes zsidó szervezet ennek a számnak megközelítőleg csak a tizenöt százalékát képes megszólítani. A Mazsihisz számára az a legfontosabb, hogy tágra nyissák a kapukat és minden zsidó származású embert elérni, akikben van érdeklődés a szervezet tevékenysége iránt.

A zsidó civil szervezetekkel való együttműködés kapcsán Heisler András megjegyezte, már 2018-ban is volt arra példa, hogy a Mazsihisz együttműködött ilyenben, voltak közös projektek is, amelyek szinte kivétel nélkül sikeresek voltak. Példaként hozta fel az elnök a Centropával, a Maccabival, a Keren Kayemeth Leisraellel való együttműködést, a Szochnuttal való közös munkát. Ezek a sikerek is azt mutatják, ezt az irányt erősíteni kell 2019-ben is, minél több civil szervezettel minél több konkrét program tekintetében megállapodni, közösen tevékenykedni.

A legnagyobb zsidó szervezet által a tanév elején elindított szakiskolával kapcsolatban Heisler András elmondta, láttak egy igényt a külkereskedelmi szakgimnázium iránt, ezt mutatja az is, hogy a meghirdetés után szinte azonnal már több mint háromszáz jelentkező volt az első évfolyamra. Ez azt is jelenti, hogy jövőre, a következő tanévtől már hatszáz diákot kell tanítani ebben az iskolában. Azt is hozzátette az elnök, hogy jelenleg a Mazsihisz és a BZSH vezetése is azon dolgozik, hogy megfelelő helyet találjanak a szakgimnáziumnak, hogy megfelelő helye legyen az egyre nagyobb létszámú diákságnak, valamint tanáraiknak egyaránt.

Ezen intézményen kívül még két nagy iskolája van a zsidóságnak Budapesten, a Lauder és a Scheiber, az előbbiben nyolcszázötven, az utóbbiban pedig négyszázötven diák tanul. Ezek az iskolák az általános első osztályától viszik a gyerekeket egészen az érettségiig. Mindkét iskolában nagyon komoly túljelentkezés van. A Scheiber Sándor iskola az, amelyik a BZSH-hoz tartozik, Heisler András szerint a jövőben itt kell az oktatás, a nyelvoktatás színvonalán javítani.

A zsidó közösségnek van még egy óvodája is, az elnök szerint itt van még hely, nem teljes kapacitással működik az intézmény, itt van még tennivaló, mindenhova el kell juttatni annak a hírét, hogy van egy Benjamin Óvoda, ahova minden zsidó család elviheti nyugodtan a gyerekét.

A zsidó közösség egyeteme, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem, melynek egy egészen egyedülálló könyvtára van – mondta el a Mazsihisz elnöke, itt egy nagyon különleges könyv és folyóiratkészlet található. Ennek a rendbetétele több évtizede nem sikerült – ismerte el Heisler András, ám szerencsére ma már a könyvtár egy konkrét leltárral rendelkezik, ami a több százezres tételt tekintve nem kis teljesítmény. Az egyetem a szervezet reményei és a magyar kormány ígéretei szerint is egy jelentős fejlesztés előtt áll.
A tervek szerint 2019-ben készül el a Rumbach utcai zsinagóga teljes felújítása, ez azt jelenti – ismertette az elnök, hogy az első félév végére a teljes építészeti felújítás befejeződik, a második félévben pedig kialakításra kerülnek a belső részek, amelyek segítségével a kiállítási és a közösségi teret is megtöltik.

A Mazsihisz vezetője reményét fejezte ki, hogy idén a leégett zuglói zsinagóga is átadásra kerül, a korábbiaknál jóval magasabb színvonalon.

A Mazsihisz Szeretetkórháza, amelyik jelenlegi állapotában is már gerontológiai oktatókórházként üzemel, mellette azonban jelentős felújításokra is szükség van az épületben. Született egy kormányrendelet, melynek értelmében a Szeretetkórház hároméves időszakban 4.8 milliárd forintot kap, amelynek segítségével az Amerikai úti intézmény egy XXI. századi, európai színvonalú gerontológiai központtá válik. A Mazsihisz vezetése decemberben tárgyalt az EMMI illetékeseivel, ahol ígéretet tettek arra, hogy elindítják a szükséges eljárásokat a szerződés megkötéséhez, hogy a munkálatok megkezdődhessenek.
2019-ben a Mazsihisz és a BZSH is választásokat tart, Heisler András ennek kapcsán elmondta, mindkét szervezet demokratikus alapokon nyugszik, ahol négyévente vannak a választások, de ugyanígy új vezetőséget, küldötteket választanak az összes hazai hitközségben. Az elnök megjegyezte, a választásokon azok szavazhatnak, indulhatnak, akik az úgynevezett hitéleti támogatást rendszeresen befizetik.
Heisler András beszélt arról is, hogy kevésszer sikerült a Mazsihisz alapszabályát megváltoztatni, de ezek egyike az volt – amit ő maga is támogatott, hogy a szervezet elnökét csak két alkalommal lehet egymás után teljes ciklusra megválasztani. Miután első teljes ciklusát tölti jelenleg is az elnök, arról nem beszélve, hogy még érez magában annyi erőt, energiát, elszántságot, így biztosan megméretteti magát a Mazsihisz elnöki székéért. Heisler András reménykedik abban, hogy lesznek versenytársai, ahogy abban is, lesz alkalom a választás előtt arra, hogy a programokról, elképzelésekről nyílt színen viták folyjanak a jelöltek között.
Az interjú a 2019. január 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább