×

Túl az Óperencián Medveczky Ádámmal - 1. hét

A december 31-január 6. közötti adások tartalmából.
 

Medveczky Ádám Kossuth-díjas, Liszt díjas, Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Örökös tagja, magyar karmester, az Operaház és a MATÁV Szimfonikusok egykori zeneigazgatója, majd a Győri Filharmonikusok első karmestere. Jelenleg az Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere.

1941-ben született Budapesten. Édesanyja az operaház korrepetitora volt, édesapját négyéves korában elveszítette, nevelőapja Katona Lajos, az operaház magánénekese lett. Gyermekként először zongorázni tanult, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolán az ütő-tanszakot végezte el. Mint ütőhangszeres, 1960-tól 1969-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. 1968-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző tanszakára, ahol tanára Kórodi András volt. Tanulmányai elvégzése után, 1971-ben Franco Ferrara mesterkurzusán vett részt Olaszországban. 1969-ben bekerült a Magyar Állami Operaházba, ahol eleinte korrepetítor, majd karmester, 1990-től 1993-ig pedig zeneigazgatója lett az Operaháznak. 1974-től a Zeneművészeti Főiskolán tanít, jelenleg docensi kinevezéssel az ének-opera tanszakon. 1987-től 1996-ig a Magyar Posta Szimfonikus Zenekarának (jelenleg MATÁV szimfonikusok) zeneigazgatója volt. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar első karmestere lett. Jelenleg az ország zenei életében aktívan vesz részt, mint karmester és tanár. Európa szinte valamennyi országában szerepelt, két alkalommal Amerikában is vezényelt. Munkája mellett családja, felesége, gyermekei és unokái töltik ki, és aranyozzák be életét.

Opera repertoárján főként Verdi, Mozart, Puccini, és Wagner művek szerepelnek, mindemellett vezényelte a szimfonikus zeneirodalom jelentős részét.

Előadásai az Operaházban:
Elfújta a szél
Balanchine est – Szerenád
A nürnbergi mesterdalnokok
Karamazov testvérek
Rómeó és Júlia

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább