×

Túl az Óperencián Mécs Károly - 52. hét

A december 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Karácsony hetében a Nemzet Művésze címmel kitüntettet, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, Mécs Károly lesz a vendégem.

„A színész a színpadon létezik csak igazán. Hic et nunc! Itt és most – ahogy a latin mondás tartja. Csak az előadásban tud igazán hatni a színész, ott és akkor tudja átadni mindazt, amiből a néző profitálhat: az értelmi és az érzelmi megerősítést, a katarzist, a megtisztulás élményét… Minden előadás egyszeri és megismételhetetlen. Mi, színészek sem vagyunk minden este ugyanolyan formában, időnként fáradtabban érkezünk a színházba, máskor könnyedebben, természetesebben reagálunk egymás gesztusaira is. De a közönségtől is függ, milyen lesz az összhatás. Ha a nézőtér nem él együtt a színpaddal, pestiesen szólva nem veszi a lapot, akkor az egész hatástalan. A személyes kapcsolat, a színpad és a nézőtér kölcsönhatása, a pillanat varázsa leírhatatlan.” 

Mécs Károly a  Színház- és Filmművészeti Főiskola után a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte a pályát, majd évtizedekig a  Thália/Arizona/ Művész Színház oszlopos tagja volt.

1993-ban a Magyarországi Német Színház alapító tagja, vezető színész (DBU, Szekszárd) lett.

Vendégjátékai:  Budaörsi Játékszín, Budaörsi Latinovits Színház, Merlin Színház, Nemzeti Színház, Pécsi Nemzeti Színház, Makói Páger Antal Színház, Éjszakai Színház, Soproni Petőfi Színház, Állami Operaház, Víg Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Theater beim Auersperg (Bécs)

2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lett, 2016-ban pedig a Nemzet Művészei közé választották.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább