ALPOK-DUNA-ADRIA: Jezersko, a mintafalu

A december 27-i adás tartalmából.
 

A túlélés bajnokainak is nevezik az extremofil élőlényeket. Egy szlovén kutatónő ezeket, az extrém környezeti körülményekhez alkalmazkodó mikroorganizmusokat vizsgálja és eredményeit a tudományos világ is nagyra becsülik. Kutatásaival bebizonyította, hogy szinte nincs olyan mostoha élőhely – legyen az akár egy sólepárló -, ahol az élet primitív formái ne létezhetnének.

A mobiltelefonnal bárhol és bármikor készíthetünk fényképeket – és az internet segítségével gyorsan feltölthetjük, szétküldhetjük ezeket. Egész más volt a helyzet a fényképezés hőskorában, amikor sokféle eszközre és főleg ismeretre volt szükség a fotózáshoz és a képek előhívásához. Egy dél-tiroli fotográfus – persze különleges körülmények között – visszatért a gyökerekhez.

Magyarország észak-keleti határvidékén, az Aggteleki Nemzeti Park közel húszezer hektáros területén 280 kisebb-nagyobb barlang található. Az Aggteleki és a Szlovák-Karszt barlangjai már több mint 20 éve az UNESCO Világörökségi listáján szerepelnek. Természetjárók, barlangászok és az extrém sportok kedvelői is találhatnak itt különböző nehézségi fokú barlangtúrákat, és közben felfedezhetik a természet évmilliók alatt létrehozott csodáit.

Jezersko, a szlovén falu csatlakozott azokhoz a közép-európai községekhez, melyek ápolják a hegyi turizmus hagyományait, különös hangsúlyt fektetve a fenntartható fejlődésre, a kultúrára és eredetiségre, s egyszersmind hitet tettek a természeti értékek megőrzése mellett is. Jezersko lakosai, Szlovéniából elsőként csatlakoztak a Hegyvidéki Falvak nevű nemzetközi hálózathoz.

A Felső-Pfalz északi részén fekvő Waldsassenben a barokk idők óta fennmaradt művészet nyomára bukkanhatunk. Reneszánszukat élik az apácamunkának is nevezett, kolostori dísztárgyak. Újra divatba jöttek például, az aranyozott huzalból aprólékos munkával készített virágos képek. A bajorországi településen a kolostori dísztárgyak készítése egy szerzetes nevéhez fűződik.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – december 27. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – december 27. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább