×

Túl az Óperencián Lehár Ferenc emlékhét - 51. hét

A december 17-23. közötti adások tartalmából.
 

Talán nincs még egy olyan zenés műfaj, amely annyi ember szívét-lelkét meghódította volna, mint az operett. Népszerűsége ma is töretlen.

Hetven éve, 1948 – ban halt meg Lehár Ferenc, a magyar operett egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja. Emlékének adózva egy hétig műveit és a kor érdekesebb eseményeit mutatjuk be.

Lehár Ferenc 1870-ben született Komáromban, amit akkoriban egyébként a kelet Párizsának neveztek. A bécsi áru, a magyar kereskedők közvetítésével jutott el Budára. Jókai a magyar Olymposnak , vagy máskor a poéták hazájának nevezte Komáromot. És a gazdasági jólét, a szellemi élet felvirágzásának a lehetőségét is megteremtette.

Komárom jelentőségének harmadik dimenziója a geopolitikai adottságaiban rejlett. Már a rómaiak is felismerték ezt, így két erődítményt is építettek ….a Duna mindkét oldalára egyet.  Cumarum várát- mint ahogy Anonymus írja- a kilencedik században   a honfoglaló magyarok építették , a Duna és a Vág találkozásánál. A vár hadászati jelentősége 1849-ig folyamatos. Állta a tatár, a török, majd az osztrákok rohamait. Nem véletlen, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején, ez volt az egyik legnagyobb katonaváros, ahová 1868-ban helyezték id. Lehár Ferencet, mint katona karmestert.  Ebben az időben a katona zenekarok fontos szerepet játszottak a Monarchia területén. Zenéjüknek a népdal és a katonanóta volt a gyökere.  Nagyjából az 1800-as évek második felétől, már vonósok is játszottak a katona zenekarokban, így aztán már minden műfajt előadhattak, és ezáltal a helyi kulturális élet oszlopaivá váltak.

Komáromban ismerkedett meg tehát id. Lehár Ferenc és Neubrandt Krisztina. A szerelem olyan gyors és lángoló volt, hogy még az sem érdekelte Őket, hogy eleinte alig tudtak egymással beszélni.   Id. Lehár csak nagyon keveset tudott magyarul, Krisztina viszont csak magyarul beszélt. Így lett aztán Lehár Ferenc is magyar anyanyelvű és állampolgárságú,  amihez aztán élete végéig ragaszkodott.

ifj. Lehár Ferenc, ha akart volna  sem kerülhette volna el a „végzetét”. Apja a Monarchia egyik legkiválóbb katonakarmestere volt, aki számára magától értetődő volt, hogy gyermekét is e felé a pálya felé terelje.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább