×

Domovina: Mézeskalácsfalu Csömörön

A december 24-i adás tartalmából.
 

1. Adventi gyermektalálkozó Pilisszentkereszten
Ünnepi műsorunk első állomása az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett gyermektalálkozó, melyre december 7-én került sor Pilisszentkereszten. A hagyományos rendezvény az OSZÖ elnökasszony, Hollerné Racskó Erzsébet szerint kivételesen fontos: „ Az adventi időszakban a gyerekek ne csak családi körben tudatosítsák, hogy milyen fontosak az együtt töltött pillanatok. Azt is tudatosítaniuk kell, hogy tagjai egy nagyobb közösségnek és fontos, hogy ebben a körben is rendszeresen találkozzanak egymással. Lássák, hogy az ország más szegleteiben is élnek gyerekek, akik szintén a szlovák nemzetiséghez tartoznak, törekednek rá, hogy elsajátítsák a szlovák nyelvet, kötődnek a szlovák kultúrához.“

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt, Raffai Csongor
vágó: Fackelmann Rita

2. „A mi édes kis falunk“ mézeskalácsfalu Csömörön
Elutazunk Csömörre, ahol a szlovák közösség munkabírása szintén határtalan, főleg ha a hagyományok megőrzéséről és újak teremtéséről van szó. Ahogy közeledik a karácsony, a Sinka István Községi Könyvtárban egy varázslatos világ épül. A település élethű mézeskalács mása, „A mi édes kis falunk” kiállítás. Az ötletgazda Szabó Erzsébet, a Furmicska Néptánc Egyesület vezetője és a helyi szlovák önkormányzat elnöke így mesél a kezdetekről: „Három évvel ezelőtt egy szlovák barátnőmtől kaptam egy mézeskalács házikót karácsonyra. Beraktam a karácsonyfa alá. S olyan egyedül volt az a kis házikó, karácsonykor nekiálltam és lesütöttem még kettőt mellé. Felhívtam két nagyon jó ismerősömet, hogy mit szólnátok hozzá, ha jövőre karácsonyra lesütnénk Csömört?” A tervet valóra is váltották, s több tucat szorgos közreműködőnek köszönhetően december 1. és 21. között immár harmadszor telt meg karácsonyillattal a könyvtár és minden látogató szíve-lelke. A részleteket műsorunkban ismerhetik meg.

3. Evangélikus karácsonyi üdvözlet Tótkomlósról
Szpisák Attila tótkomlósi evangélikus lelkész így vall a karácsonyról:
“Kinyílt a menny, a föld és a mennyek összeérnek. Ezt élték át a rémült betlehemi pásztorok, s tapasztalta meg Jákob ősapánk is. Vannak az életben olyan pillanatok, amikor az ember megnyílni látja az eget. Amikor úgy tűnik nekünk, hogy ég és föld összeér és mindent betölt Isten dicsősége. Ezekben a pillanatokban új erő tölt el bennünket, áldás száll ránk, megtaláljuk a helyes életutunkat.”

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

2018. december 24., hétfő, 7:15 Duna
ism.: 2018. december 17., hétfő, 13:50 Duna World

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerkesztő munkatárs: Bencsik János
műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább