Szlovák nemzetiségi műsor - 51. hét

A december 17-23. közötti adások tartalmából.
 

December 17., hétfő:
– Komlósi Szlovákokért Díj…..
– 2018. november 16-án Dolnozemský Antal György magyarországi szlovák költőnél és a magyarországi szlovákok tárgyi emlékeinek gyűjtőjénél jártunk Tótkomlóson. 90. születésnapja alkalmából családja köszöntötte, majd együtt vettek részt a helyi szlovák iskolában a költő tiszteletére rendezett esten is. Adásunkban az est hangulatát szeretnénk közvetíteni, természetesen megszólalnak pályatársai és maga a költő is, akinek költeményeit szavalták az irodalmi esten, unokái pedig énekkel köszöntötték a mestert. megszólaló: Dolnozemsky Gyorgy, Maruzsné Sebó Katalin, Fuhl Imre, Ambruz Ivan , Dagmar Mária Anoca,
– A napokban távozik a békéscsabai főkonzuli posztjáról Furdík Igor. A műsorunkban beszámol Magyarországon eltöltött elmúlt 4 évről.
– rádiójáték, rendező: Hornák Robert, mesélő: Minarovic Vladimír

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

December 18., kedd:
– Nemzetiségért Díjazott Fuzik János, a Parlamenti Nemzetiségi Bizottság volt elnöke
– Fuzik János portréja ARCHÍV

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

December 19., szerda:
– Hírek, nemzetiségi infomrációk, programajánló
– Aktuális felhívás: O. Stefanko díjra jelölhetnek kulhoni szlovák aktivistákat
– Megjelent a három nyelvű Pozsonyi naptár. A Presporsky kalendár idei témájáról és a kiadó Pozsonyi Kifli Társaság legnépszerűbb programjairól beszélgetünk az egyesület elnökével, Bolemant Évával.
– A műsor második részében a Női magazinnal jelentkezünk, melyben karácsonyi édességeket sütünk Lehoczki Ilonával és Vladimír Valentíktől megtudhatjuk, hogy néz ki karácsonykor Bácspetrőcön a szlovák hagyományos ünnepi asztal.

December 20., csütörtök:

– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás
– Az Áchim L. Andrásról szóló kutatások bibliográfiáját mutatták be Budapesten, a Szlovák Intézetben, ahol jelen voltak a hajdani parasztpolitikus leszármazottai is
– A milánói szlovák közösség életéről beszélgetünk Elena Cengelová Carina-val
– Szlovák oktatás New Yorkban –interjú Igna Sivcova-Kuzma-val

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 21., péntek:
– tél első napja
– Karácsonyi szokások Pilísszántón megszólaló: Naggyőri Mária ARCHÍV
– pozsonyi anyag: A Vágmenti Inóc kiszögellésénél, az Alsó-Vágmente északi részén fekvő világhírűfürdőváros, Pöstyén hírnevét geotermális gyógyvizének és gyógyhatású kénes iszapjának köszönheti. A pöstyéni iszap és az ásványi anyagokban gazdag termálvíz rendkívüli gyógyhatást fejt ki a mozgásszervi megbetegedésekre, s nemcsak Európában, hanem világszerte egyedülállónak számít. Az összeállításban a Pöstyénben gyógyuló híres emberekről szól. alkotók: író: Bábik Ján, színészek: Vašíčková Darina, Laca Ivan, Swan Alfréd, Minarovič Vladimír

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

December 22., szombat:
– Vallási műsor –benne: hírek, prédikáció Advent 4. vasárnapjára
– Ezután Tótkomlósra látogatunk, ahol a Nemzetiségek napja alkalmából kitüntetéseket adtak át. Az összeállításban megszólalnak az ünnepeltek: Hollerné Racskó Erzsébet, Laukó Zsuzsanna és Meleg Marianna is.
– Az idei adventi szlovák héten a békéscsabai szlovák gimnazisták megismerkedhettek Somogyi Józsefnével, aki hosszú éveken át volt a város nemzetiségi referense, szlovák tanfelügyelő, jelenleg a Városvédő és Városszépítő Egyesület vezetőségi tagja. Ma megosztja velünk gyerekkori karácsonyi emlékeit.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 23.,vasárnap:
– Nemzetiségért Díjazott Fuzik János, a Parlamenti Nemzetiségi Bizottság volt elnöke ism.
– 2018. november 16-án Dolnozemský Antal György magyarországi szlovák költőnél és a magyarországi szlovákok tárgyi emlékeinek gyűjtőjénél jártunk Tótkomlóson. 90. születésnapja alkalmából családja köszöntötte, majd együtt vettek részt a helyi szlovák iskolában a költő tiszteletére rendezett esten is. Adásunkban az est hangulatát szeretnénk közvetíteni, természetesen megszólalnak pályatársai és maga a költő is, akinek költeményeit szavalták az irodalmi esten, unokái pedig énekkel köszöntötték a mestert. megszólaló: Dolnozemsky Gyorgy, Maruzsné Sebó Katalin, Fuhl Imre, Ambruz Ivan , Dagmar Mária Anoca, ism.
– Pozsonyi kifli, civil szervezetről ism.
– A múlt év november 27-én az Identita Szlovák Egyesület és a Budapesti Szlovák Intézet együttműködésében
mutatták be Békéscsaba híres szülötte, Áchim Liker András kutatója,
Molnár M. Eszter új művét. A könyv címe: Áchim L. András és kora kutatási bibliográfia.ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább