ALPOK-DUNA-ADRIA: Advent Zágrábban

A december 13-i adás tartalmából.
 

Egy internetes szavazáson, a zágrábi advent rendezvényeit, húsz európai város közül, egymás után háromszor választották a legjobb karácsonyi úti célnak Az utcai művészeket is felsorakoztató fesztiválra, tavaly a 36 ezer horvátországi látogató mellett, 75 ezer külföldi turista érkezett Zágrábba.

Az itáliai reneszánsz festészet egyik legkiválóbb képviselője, Tintoretto születésének 500. évfordulójára emlékeznek Velencében, amelynek számos templomát és palotáját ékesítette a 16. századi művész. Az emlékév központi helyszíne a Dózse-palota, itt látható egészen január 6-ig, a festőóriás életét és művészetét bemutató kiállítás. A velencei tárlat a jövő év márciusában a tengerentúlra, Washingtonba költözik, ahol ez lesz az első kiállítás a híres velencei festőről.

A tűz, a négy őselem egyike, ősi jelkép, az élet, a megújulás, a hatalom, a szenvedély, a szerelem jelképe. A mítikus hagyományok szerint, az ember által megszelídített tűz égi eredetű, hiszen a legelső tüzeket a villámok gyújtották. A tűz varázslata igézte meg a 15 éve alakult szegedi Fire Fantasy tűzzsonglőr csoport tagjait is.

A Nemzetközi Génsebészeti és Biotechnológiai Központ egy olyan nemzetek közti szervezet, amely egyre fontosabb kutatási eredményeket ér el, különböző tudományok területein Az intézmény 63 országban van jelen és fő célkitűzése, hogy olyan innovatív kutatásokat támogasson, mint a molekuláris biológia, a gyógyszerészet vagy a nanotechnológia.

Számos horvátországi városban küzdenek a sok elhagyott állattal. Az évente hagyományosan megrendezett, úgynevezett „Karácsonyi ebéd“ alkalmából, arra kérik a város polgárait, hogy látogassanak ki a menhelyre, sétáltassák meg a kutyákat és hozzanak nekik valamilyen ínyencséget. Középiskolások egy csoportja, egy szívbemarkoló színdarabbal hívta fel a közönség figyelmét az elhagyott állatokra.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – december 13. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – december 13. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább