Felfedező a gazdaságról: Hitelezés tegnap és ma

A december 7-i adás tartalmából.
 

Nemrégiben még a devizaalapú, ma a változó kamatozású kölcsön felvételét kell nagyon meggondolni – a fő szempont adósként is a biztonság lett. A múlt héten adott helyzetképet a lakossági és vállalati hitelezéséről a jegybank. Eszerint mindkét területen rendületlenül tovább bővül kölcsönfelvétel, és jó előre figyelni kell az esetleges kockázatokra. Banai Ádámmal, a jegybank igazgatójával beszélgettünk a mai kockázatokról a háztartások esetében.
Következő témák: bérlőből újra lakástulajdonos – a Nemzeti Eszközkezelő visszavásárlásra ajánlja a lakásokat. A háztartások ma már nem vehetnek fel devizahitelt, és ennek többek közt azért vetettek véget, mert a 2002-es év 60 milliárd forint értékű devizaalapú hitelállománya 2010-re már 7000 milliárd forintra duzzadt, az árfolyamváltozás miatt a jelzálog hitel törlesztő részlet emelkedését pedig a családok már nem vagy nehezen tudták fizetni régi Az elmúlt években számos intézkedés látott napvilágot a de: a végtörlesztés 170 ezer esetben segített, az árfolyamgátat 172 ezren vették igénybe. Az eszközkezelő a legnehezebb helyzetbe került családoktól vette meg a lakást, akik abban mint bérlők bent maradhattak. A lakásokat az adósoknak eddig is volt lehetőségük visszavásárolni, de ezzel mindössze csak ezer ember élt, de egy törvénytervezettel most ezt még jobban elősegítenék.. Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős államtitkár beszél a részletekről.
Szó lesz arról is, hogy marad a Szép kártya – de kicsit másképpen működik majd januártól. A részletekről Fata László cafeteria szakértő beszél.
Beszélünk arról is, hogy hosszabbítható az 5 év után lejáró tartós befektetési számla, de ezt még idén kell intézni. Végül szeretnénk felhívni az önkéntes nyugdíj vagy egészségbiztosítási pénztári tagok figyelmét arra, hogy befizetései után adójóváírás jár, érdemes ezt még most decemberben átnézni. Erről Kravalik Gábort, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége elnökét kérdeztük.

Hallgassa meg!

Felfedező – a gazdaságról – Kossuth – december 7., péntek, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Szentgáli Edit

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább