×

Ukrán nemzetiségi műsor: Megemlékezés az 1932-33-as Nagy Ukrajnai Éhínség áldozataira

A november 30-i adás tartalmából.
 

2018. november 17-én megrendezésre az 1932-33-as Nagy Ukrajnai Éhínség (Holodomor) áldozatainak emlékére rendezett magyarországi programsorozat záró rendezvénye, amely az Ukrán Országos Önkormányzat közös szervezésében zajlott.
Az esemény gyászmenettel vette kezdetét, amely a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ épületétől a Petőfi téren elhelyezkedő Holodomor emlékműhöz tartott. Résztvevői soraiban képviseltette magát Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének munkatársai, az Ukrán Országos Önkormányzat képviselői, helyi ukránok, Magyarországon dolgozó ukrajnai munkavállalók.
Az emlékműnél Damjan atya, görög katolikus atya közös imára invitálta a jelenlévőket a szörnyű tragédia áldozatainak emlékére. Ezt követően pedig Ukrajna Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, Ljubov Nepop, az ukrán nemzetiségi szószóló, Szuperák Brigitta és az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Kravcsenko György tartottak beszédet, melyet a Tansz-Kárptia Magyar-Ukrán Üzleti Klub, az Ukrán Nemzetiségi Egyesület, a Külföldi Munkavállalók Magyarországi Szakszervezete, a helyi ukrán önkormányzatok és a fentebb említett diplomaták közös koszorúzás követett.
A rendezvény második része a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban folytatódott, ahol az Ukrán Országos Önkormányzat által kiadott “Ukrán Hírnök” első számának prezentációját követően (a lap főszerkesztője Deák Inga újságíró) Kenéz Volodimir történész, a Beregszászi Ukrán Gimnázium igazgatója
tartott rövid előadást a Holodomor tragikus történéseiről.
Az estet az Ukrán Országos Önkormányzat égisze alatt működő “Ukrán Melódiák” (művészi vezető) és Kormányos Alekszandra, a Magyarországi Ukrán Színház művészi vezetőjének közös koncertje zárta.
Az est végén Ukrajna Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete szólt a jelenlévőkhöz emlékeztetve azokat a Nagy Ukrajnai Éhínség áldozatainak emlékére, továbbá kihangsúlyozva, hogy annak jövője kizárólag az orosz agresszió megfékezésével teljesülhet ki. A nagykövetasszony köszönetét fejezte ki Magyarországnak az általa nyújtott segítségért és szolidaritásért.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább