Napközben: Országosan 90 000 társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt

A december 3-i adás tartalmából.
 

Országosan 90 000 társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt

Hallgassa meg!

November 1-től nem kell engedély, mindenért a tervező felel
2018 szeptember 16-án lépett életbe az a rendelet, amely szerint már a társasházi lakások tulajdonosai is csak ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel. Országosan jelenleg 90 000 olyan kéményt tartanak számon, ahol nyílt égésterű, hagyományos gázkazán van használatban. Ezeket mostantól kizárólag alacsony NOx kibocsátású készülékre lehet cserélni.
Számos lakásban azonban még mindig konvektorral fűtenek és a kémények sem felelnek meg az új rendszer támasztotta követelményeknek. Egy ilyen háztartásban a csere meghaladhatja az egy millió forintos költséget.
További újítás, hogy 2018. november 1-től az NKM Földgázhálózati Kft. a készülékcserére vonatkozó kiviteli terveket nem fogadja be, azokat nem vizsgálja felül, a készülékcsere kivitelezését követően nem végzi el a műszaki-biztonsági ellenőrzést, köznapi nyelven a MEO-t.
rip: Bartha Betti (társasházban)

megszólal:
Váradi Tamás, épületgépész, Ariston vevőszolgálat vezetője
Kocsis Krisztián, Katasztrófavédelem, kémény felelős

FOGYATÉKOSOK VILÁGNAPJA

Hallgassa meg!

– Rendhagyó színházi előadással szólítja meg a közönséget a Keret Alkotócsoport programja.
A „Magadról nem akarsz beszélni? „című darab az előítéletekről és a kirekesztésről szól, civil szereplők előadásában, akik önmagukat alakítják a színpadon. Az előadást ma délután teljesen akadálymentes formában-audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással-mutatják be Pécsett.

– A végéhez ért/ decemberben vizsgával zárul/ a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének révészképzése.
A révészek a frissen sérült embereket segítik saját tapasztalataikkal, a rehabilitációban. Kórházakban, rehabilitációs intézményekben tevékenykednek, így pl. az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, a Bethesda Gyermekkórházban.
A képzésen megismerik a segítségnyújtás szabályait, technikáit, a különböző diagnózisokat. A fiatal, vagy felnőttkorban mozgáskorlátozottá vált embereknek szolgálnak gyakorlati és lelki tanácsokkal, saját tapasztalataikkal.

megszólal:
-Bognár Csaba, a Keret Alkotó Csoport szakmai vezetője, rendezője
-Ungvári Györgyi, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének elnöke

Hazai pszichiátriai ellátórendszer megújítása

Hallgassa meg!

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fejlesztéseinek kiemelt területe a hazai pszichiátriai ellátórendszer megújítása, ezért három projektben, összesen 9 milliárd forintot fordítanak a magyar pszichiátriai ellátás három különböző szegmense korszerű és magas színvonalú feltételeinek megteremtésére.
(Az érzelmi és lelki zavarok megelőzése, megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a magyar lakosság mentális egészségének elősegítése érdekében a felnőtt pszichiátriai ellátáshoz kapcsolódóan 2,3 milliárd forintos fejlesztést kap 13 megyei kórház.
A magas kockázatot jelentő, agresszív pszichiátriai betegek ellátási feltételeinek megteremtése érdekében összesen 2,7 milliárdos fejlesztéssel teljesen új fekvőbeteg-ellátási formaként egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység jön létre a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.
A pszichiátriai gondozás és a lakosság közeli pszichiátriai ellátási feltételek javítása érdekében pedig 4 milliárd forintból fejlesztik az ország 35 pszichiátriai és addiktológiai gondozóintézetét.)

megszólal:
Dr. Vandlik Erika, szakmai vezető, ÁEEK, EFOP-2.2.0-16-2016-00008 (a gondozóhálózatot – járóbeteg-ellátás – fejlesztő projekt)

Dr. Gaszner Gábor, szakmai vezető, ÁEEK, EFOP-2.2.6-VEKOP-16-2016-00001 (az emelt biztonságú pszichiátriát létrehozó projekt, budapesti fejlesztések: Nyírő-OPAI és Péterfy!)

Dr. Kassai-Farkas Ákos, szakmai vezető, ÁEEK, EFOP-2.2.0-16-2016-00005 (a megyei vezető kórházak akut pszichiátriai ellátását fejlesztő projekt)

Németh László a magyar művelődéstörténetben című kétnapos konferencia,
2018. december 3–4. (hétfő–kedd) 10:00 – Gödöllei Anna

A Titkok Háza Tudományos Élményközpont sajtónyilvános helyszínbejárása, Székesfehérvár- Benkő Andrea
( A rendezvényen köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Györök György, az Óbudai Egyetem AMK dékánja)

Olvasson tovább