Szlovák nemzetiségi műsor - 48. hét

A november 26 - december 2. közötti adások tartalmából.
 

November 26., hétfő:
– Nemzetiségi információk
– A budapesti Szlovák Intézetben lesz november 27-én Áchim L András és kora kutatási bibliográfia c. kötet bemutatója.
Áchim L. András halálának 100. évfordulójára jelent meg a Magyarországi Szlovák Kutató intézet második kétnyelvű kötete Molnár M. Eszter kutató tollából „Áchim L. András az irodalomban“ címmel.
– Karácsonyi Nyitra programja
– Hans Christian Andersen – “Palculienka”, meséli: Ján Kroner

Szerkesztő: Dózsa Zenta

November 28., szerda:
– 
Az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűléséről. Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet, OSZÖ elnöke
– nemzetiségi információk
– Karácsonyi vásár  Liptószentmiklóson
– női magazin:  Savanyú káposzta készítése házilag, benne:
– “A savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget kellene fogyasztanunk. Tápanyagokban gazdag, sokféle vitamin és ásványi anyag-tartalma nagymértékben hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez.
– Fahordóban, műanyag edényben, vagy kerámia hordóban készíthetjük. Hagyományosan fahordóba teszik, és gumicsizmával tapossák, hogy a káposzta megtörjön, és levet engedjen.”
– Savanyú káposzta  és “Szárma” készítésérő beszél Mótyán Tibor Szarvasról
– A savanyú káposzta hatásai

Szerkesztő: Dózsa Zenta

November 30., péntek:
Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
Hévízen tartotta ez évi második szerkesztői értekezletét a V4-e s országok közszolgálati televízióinak műsora, a Kvartett. Az összeállításból megtudhatjuk, milyen érdekes témákkal foglalkozik a magazin az elkövetkező hónapokban, és azt is, hogyan készül ez a határokon átívelő televízióműsor.
A műsor második részében a Radio Severny Surinam c. díjnyertes holland rádiójáték szlovák nyelvű változatát hallhatják.

Szerkesztő: Makai Ildikó

December 1., szombat:
– Vallási magazin- benne: Adventi prédikáció Nagy Zoltán-békéscsabai evangélikus lelkésztől, aki értékeli az egyházi évet is.
– Csuck Noris Járt a Babtista Szeretetszolgálat Karácsonyán.
– Nagy Zoltán, evangélikus lelkészt esperessé avatták Békéscsabán.
– Idén nyáron töltötte be 90. életévét Milan Križo, szlovák népdalénekes, tudós, főiskolai tanár. Tiszteletére rendeztek gálát a nagyhírű Gyetvai Folklórfesztiválon. Régiójának legjobb amatőr népdalénekesei , művészeti csoportjai köszöntötték ezt a sokoldalú személyiséget. A néha lírai és szomorú pillanatok egyvelege mellett, bizony az embernek táncolni is kedve támad. Hallgassák olyan szeretettel, mint amilyennel a mestert köszöntötték!

Szerkesztő: Bencsik János

December 2., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportokból, összeállításokból: Ellátogatunk Pozsonyba, a XII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztiválra. Beszélgetést hallhatnak a PRIX EX AEQUO 2018 Fesztivál alapiítóival, Ján Ulicianskyval és Beáta Panákovával, valamint a nemzetközi zsűri tagjaival, köztük Stefan Timkoval, Timotea Vráblovával és Mészáros Péter filmrendezővel, valamint a szervezőkkel, Zuzana Belkovával és Salvomíra Kubíckovával.
A műsor második részében a V4-e s országok közszolgálati televízióinak műsoráról, a Kvartettről lesz szó, melynek ez évi második szerkesztői értekezletét Hévízen tartották. Az összeállításból megtudhatjuk, milyen érdekes témákkal foglalkozik a magazin az elkövetkező hónapokban, és azt is, hogyan készül ez a határokon átívelő televízió műsor.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább