×

Ukrán nemzetiségi műsor: Nagy Ukrajnai Éhínség emlékmű avató Szegeden

A november 23-i adás tartalmából.
 

2018. november 16-án a Nagy Ukrajnai Éhínség 85. évfordulójának tiszteletére Szegeden emlékművet avattak.
Az ünnepélyes szoboravatáson részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó Parlamenti Államtitkára, Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök, Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Szuperák Brigitta, ukrán nemzetiségi szószóló, Ljubov Nepop, Ukrajna Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Konzulja, Dr. Rót Aleksz és Dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A diplomaták hivatalos beszédeit követően a Kárpátaljai Érdemes Népi Kórus szomorú hangvételű énekeinek kíséretében az emlékmű közös megkoszorúzására került sor.
A Szegeden állított Holodomor emlékmű kivitelezője Bohdan Korzs ukrajnai szobrász, a szobor maga a Szegedi Dóm területén helyezkedik el.
A rendezvény zárásaképp Ljubov Nepop, Ukrajna Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete kitüntetésben részesítette Dr. Rót Aleksz, tiszteletbeli konzult és dr. Sajtos-Zapotocsnaja Natáliát a szegedi Holodomor emlékmű felavatásához szükséges töretlen, odaadó munkájukért.
Az adásban az interjút dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, valamint Bohdan Korzs, ukrajnai szobrásszal hallhatják meg.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább