Rondó: 100 éves lengyel függetlenség

A november 22-i adás tartalmából.
 

A Rondó e heti adása elsősorban a nemrégen ünnepelt bolgár és lengyel jubileumokba nyújt bepillantást.

100 éves lengyel függetlenség
1918. november 11-én valóra vált számos lengyel nemzedék álma – újjászületett a lengyel állam. 123 év után a szabad Lengyelország visszakerült a világ térképére – olvasható a Szejm határozatában, amely a 2018-as évet a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója emlékévének nyilvánítja. Az egy évszázada történt eseményt idézzük fel Mitrovits Miklós történész segítségével, és a Budapesten ünneplő lengyel közösséggel.

Bolgár-magyar Barátság Napja
Október 19-e a Bolgár-Magyar barátság napja. A 3. alkalommal megrendezett ünnep központi rendezvénysorozatainak idén Magyarország adott otthont.
– Bolgár-magyar képzőművész kiállítás a B44 galériában
– Bolgár ivókútavatás Szigetszentmiklóson

100 éves iskola ünnepség
A múlt kötelez. Így van ezzel a budapesti bolgár iskola is, amely idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az egész éves centenáriumi rendezvénysorozatot nagyszabású gálaműsorral zárták.

Jubileumi öregdiák-tanár találkozó
Vannak találkozások az életben, amiket soha nem felejtünk el. Tartsanak mindössze pár pillanatig vagy akár hosszú órákig. Hatásukra olyan emberekhez kezdünk el kötődni, akik nélkül el se tudjuk képzelni az életünket, és még ha nem is találkozunk velük gyakran, ugyanonnan folytatjuk a beszélgetést, mint ahol abbahagytuk. Szeptember végén sok ilyen pillanatnak lehettünk szemtanúi a 100 éves bolgár iskola öreg-diák találkozóján.

NEMZETISÉGI HÍREK:
– Lengyel Katolikus Keresztény Napok
– Holodomor-megemlékezés Szegeden és Budapesten
– Ukrán nap Veszprémben

KULTURÁLIS AJÁNLÓ:
– Florosz Szpírosz emlékkiállítás
– Trák-est
– Fekete Ádám kiállítása a Bolgár Kulturális Intézet

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – november 22., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább