Román nemzetiségi műsor - 46. hét

A Román nemzetiségi műsor november 14-20. közötti adásaiban.
 

November 14., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin (Román regionális Rádió)
– Az elmúlt hat évben olyan támogatott projektjei voltak a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium és Általános Iskolának, amelyek lehetővé tették, hogy új nemzetiségi, minden iskolatípusnak megfelelő tankönyveket alkossanak. A november 11-i rendezvényen elhangzott, mindez fontos feladata a hazai román oktatásnak. A gyulai konferencián a projekt lényegét mutatták be, a szerkesztők jelenlétében. Megszólalnak Czeglșdiné Gurzó Mária igazgató, Ambrus Mária kétegyházi román nyelv- és irodalomtanár és Elekes Gabriella, az OFI román referense.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– Zoe Fuicu (Temesvári Rádió) „De dor si drag” – népzenei műsor – bánáti dallamok.

Szerkesztő-műsorvezető:
Kaupert Júlia

November 15., kedd:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a november 15-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– „Innováció és kreativitás a hazai román nemzetiségi oktatásban” – új taneszközök (hagyományos és online) bemutatása. A gyulai konferencián mutatták be a magyarországi románok néprajzát és folklórját bemutató tankönyvet, amelyet Czeglédiné Gurzó Mária és Matyin Emília írt és szerkesztett. Beszélgetés Czeglédiné Gurzó Máriával, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium és Általános Iskola igazgatójával.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: 1839. október 18-án született Nicolae Teclu, a Teclu-égő feltalálója.
– La ceas de taina című műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

November 16., szerda:
– 26. alkalommal rendezték meg Gyulán a Magyarországi Román Kutatóintézet éves szimpóziumát. Megszólaló: Berenyi Mária, a Magyarországi Román Kutatóintézet igazgatója.
– Szurkolók Klubja. Vendégünk Florin Olteanu.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-hírszerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

November 18., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió
– Az elmúlt hat évben olyan támogatott projektjei voltak a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium és Általános Iskolának, amelyek lehetővé tették, hogy új nemzetiségi, minden iskolatípusnak megfelelő tankönyveket alkossanak. A november 11-i rendezvényen elhangzott, mindez fontos feladata a hazai román oktatásnak. A gyulai konferencián a projekt lényegét mutatták be, a szerkesztők jelenlétében. Interjú dr. Hoczopán Anna szegedi főiskolai tanárral, aki 1-4 osztályosok részére szerkesztett román nyelvkönyvet és dr. Mihaela Bucinnal, a szegedi JGYTF Román nyelv-és irodalom tanszékének vezetőjével, aki 6-8 osztályosok részére készített román nyelvkönyvet.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– 100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – A Bârsana-i kolostor /Román Rádió Kolozsvári Stúdió/
– Kulturális programajánló – Agneta Nica, Temesvári Rádió
– „Izvorasul” – néprajzi magazinműsor a Román Rádió Craiova-i stúdiójából.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

November 20., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerkesztő: Bauer Ádám)
benne: „A világ keresztény szemmel” – beszélgetés Mihaela Bucin szegedi tanárral.
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Pasarin – Román Regionális Rádió – Olténia

Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
– A Szegedi Egyetem JGYTF Román Nyelv- és Irodalom Tanszéke, a Szegedi Román Önkormányzat támogatásával megalapította a „Bene merenti” díjat, melyet olyan tanároknak ítélnek oda, akik több mint tíz éve oktatnak és a szegedi főiskolán végeztek. Idén, első ízben, Szántó Flóra gyulai tanárnő vette át a kitüntetést.
– Az elmúlt hat évben olyan támogatott projektjei voltak a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium és Általános Iskolának, amelyek lehetővé tették, hogy új nemzetiségi, minden iskolatípusnak megfelelő tankönyveket alkossanak. A november 11-i rendezvényen elhangzott, mindez fontos feladata a hazai román oktatásnak. A gyulai konferencián a projekt lényegét mutatták be, a szerkesztők jelenlétében. Megszólalnak Czeglédiné Gurzó Mária igazgató, Ambrus Mária kétegyházi román nyelv- és irodalomtanár és Elekes Gabriella, az OFI román referense.
– Interjú dr. Hoczopán Anna szegedi főiskolai tanárral, aki 1-4 osztályosok részére szerkesztett román nyelvkönyvet.
– 26. alkalommal rendezték meg Gyulán a Magyarországi Román Kutatóintézet éves szimpóziumát. Interjú Berenyi Máriával, a Magyarországi Román Kutatóintézet igazgatójával.
– November 7-én Kétegyházán tartotta ülését a Békés Megyei Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága. Bekán Anca tudósítása.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább