ALPOK-DUNA-ADRIA: A szlavóniai tölgy

A november 15-i adás tartalmából.
 

Valaha Szlavónia területének háromnegyedét tölgyes borította, ez mára 35%-ra csökkent. Ennek az oka, hogy mivel a fa minősége kiváló volt, a kitermelés tervszerűtlenül zajlott. Napjainkban a Horvát Állami Erdőgazdálkodási Vállalat, szervezett akciókkal próbál a régi élőhelyekre tölgyfacsemetéket telepíteni.

A Mala Ulica Családi Központ Szlovéniában azért egyedülálló, mert nem csupán a gyermekmegőrzés terén nyújt segítséget. Az intézmény legfőbb küldetése, hogy lehetőséget nyújtson arra, hogy a gyerekek és a szüleik minél értékesebben töltsék el együtt az időt, s ehhez egy innovatív környezetben, minden eszköz rendelkezésükre áll,.

A tiroli kutató és sivatagi utazó, Max Reisch, gyermekkorának nagy részét Dél-Tirolban töltötte és ezért fia Bolzanóban alapított apja tiszteletére egy kis magánmúzeumot. Itt láthatók a kalandos expedíciók járművei, a motorok és autók, amelyekkel, mintegy 80 évvel ezelőtt, a kalandvágyó utazó bejárta a világot: átszelte a Szaharát, sőt eljutott a szárazföldön, Indiába is.

Aki szeretne bevásárolni, vagy orvosát keresné fel, annak mobilisnak kell lennie. A tömegközlekedés jóvoltából ez a nagyvárosokban többnyire nem jelent problémát, azonban vidéken más a helyzet. Néhány aprócska frankföldi településen egy ötlet született annak megoldására, hogy a lakosok könnyebben jussanak el az egyik településről a másikba. A kezdeményezés azóta egész Németországban kezd elterjedni.

Akármilyen is a gazdasági helyzet, az emberek meg szokták otthon ünnepelni a családi eseményeiket. Ha nem is mennek el étterembe, arról nem mondanak le, hogy felköszöntsék egymást például a születésnapjukon. Erre az egyszerűnek tűnő tényre építette fel cukrászati vállalkozását Szegeden, az alig harminc éves Savanya Timea. A születése óta hallássérült fiatal lány, mindig a saját útját járta, akkor is, amikor elvégezte a közgazdasági egyetemet. A vállalkozása azóta befutott és ma már nyolc embernek ad munkát.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – november 15. csütörtök 7.05
Ismétlés: Duna World – november 15. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább