Egy hazában: Lengyelország függetlenné válásának 100-ik évfordulójára emlékezve

A november 11-i adás tartalmából.
 

Idén is lesz “Vándorlás Napja” Budapesten. A Budapesti Szerb Önkormányzat szevezésében november 17-én emlékeznek meg a fővárosi szerbek Csarnojevity Arzén pátriárkáról és a Nagy Szerb Bevándorlásról 1690-ben. A részletekről Rusz Boriszlávot, a Budapesti Szerb Önkormányzat elnökét halljuk.

Szombaton rendezték Deszken a 24. Bánáti Szábort. A Bánát Szerb Közhasznú Egyesület, a Deszki Szerb Önkormányzat és a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezésében tartott népdal- és népzenei találkozón idén is számos zenekar, szólista, és énekkar lépett fel, akik ápolják a szerb népzenei hagyományokat. Számos újítást is bevezettek a fesztivál szervezésekor – mondta el Gyorgyevity Márk, az egyik szervező.

35 éves a pomázi Opánke Néptáncegyüttes. November 17-én jubileumi koncertet adnak a budapesti 13. kerületi József Attila Művelődési központban. Krúnityné Sósity Anica, művészeti vezető.

Püspökhatvan szlovák nemzetiségi önkormányzata  nemzetiségi napot tart november 17-én, szombaton, a helyi Lami István Művelődési Házban. A program délután négykor kezdődik a híres  néprajzkutató, Lami István emléktáblájának avatásával. Ezt követi a „ Hogy vannak, szomszédok című regionális gálaműsor, majd a nap zárásaként az  I. Galga-menti szlovákok regionális báljára várják az érdeklődőket. A helyi szlovák önkormányzat elnöke, Gimesiné Szokol Emese.

Véménden a jövő hétvégén rendezik az ottani táncegyüttes jubileumi ünnepségét, a díszvendégek pedig solymári muzsikusok lesznek. A solymári hagyományörző asszonykórus több mint 25 éve kapcsolatban van Véménddel – mondja Marlokné Cservenyi Magdolna, a solymári Német Kisebbségi Önkormányzat vezetője, a kórus titkára.

Pénteken Lengyelország függetlenné válásának 100-ik évfordulójára emlékezve tartott rendezvénysorozatot a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával és védnökségével. A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete, a Nemzeti Mozgókép Központ támogatásával és a szegedi Belvárosi Mozival közösen november 16-a és 18-a között rendezi meg az 5:3 – Román filmek Szegeden című filmszemléjét. Az Örmény Diaszpóra Fesztivál keretében ma este az Urartu Örmény Színház művészeitől az Aznavour emlékelőadást láthatjuk a Francia Intézetben. A szegedi Nemzetiségek Háza november 13-án este 6 órától A vakmerő frankok címmel tart német kultúrtörténeti kalandozást. Florosz Szpirosz emlék-kiállítására invitálják a közönséget november 16-án, pénteken este 6 órakor  Budapesten, a K11 Művészeti és Kulturális Központba. A Budavári Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Lukács Péter és Vladimirova Milena Színes jelenlét című közös kiállítása nyílt meg a héten Budapesten.

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület Műhelyének hímzői és szövői ötéves múltjuk alatt számos elismerést szereztek. Az Egyesület tagjai közül sokan most úgy döntöttek, hogy tovább képezik magukat és régi-új mesterségeket tanulnak a Békés megyei Népművészeti Egyesületnél. Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke is elutazott Békéscsabára, és ha már ott járt, maga is tanulásra adta a fejét. Mándity Predrág beszélt vele élményeiről.

November 16-án kezdi meg a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete a hazai szlovák tánccsoportok és a hagyományörző együttesek vezetőinek szakmai képzését. Úgy érzik ugyanis, hogy minőségileg és szakmailag szükség van arra, hogy a szlovák táncosoknak is legyenek szakavatott koreográfusai, művészeti vezetői. Erről Iveta Hrubonová mikrofonja előtt Király Katalin, a szlovák kulturális intézet igazgatója számolt be.

A harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében idén is megtartották a hagyományos Horvát estet, ami rengeteg vendéget vonzott az üdülővárosba a környező horvát településekről valamint Horvátországból.  Balatinácz Renáta a harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével, Radosnainé Geosits Györgyivel beszélgetett a tapasztalataikról.

Egy másik országba utazni, ott túrázni és a tájat felfedezni önmagában is sok-sok élményt rejt magában, ráadásul ez összetartó erő egy-egy nemzetiségi civil szervezet számára is. A Pusztaottlakai Román Egyesület minden évben elviszi tagjait egy romániai kirándulásra. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is 5 napos kirándulást szerveztek, amelyről Szabó Miklósné és Vigyikán Mihály, a 40 éve alapított egyesület elnöke és alelnöke mesélt Bauer Ádámnak.

A Schomberger Dorfmusikanten fúvószenekar majd 30 sombereki és környékbeli zenészt számlál, és hagyományos magyarországi fúvószenét játszik. A muzsikusok immár 15 éve szórakoztatják a közönséget, a múlt szombaton rendezett jubileumi koncertjük után Schulteisz Gábor beszélgetett vezetőjükkel, Blum Zoltánnal az együttes elmúlt másfél évtizedéről.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 11., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább