Szlovák nemzetiségi műsor - 45. hét

A november 5-11. közötti adások tartalmából.
 

November 5., hétfő:
– napi érdekesség- Czajlik József rendezésében mutatták be november 3-án Tasnádi István kultikus darabját, a Nézőművészeti főiskolát – a Szlovák Nemzeti Színház stúdiójában.
– nemzetiségi információk
– aktuális felhívások
– György László -mássalhangzók helyes kiejtése szlovák nyelben
– Szlovák ismert énekes Karel Duchon
– szlovák költő Ján Kostra élete, műve, készítette: Rudolf Cizmárik

Szerkesztő: Dózsa Zenta

November 6., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás
– Szombaton nemzetiségi napot tartanak Bakonycsernyén –interjú Szabó Zoltánnal, a helyi szlovák önkormányzat elnökével.
– A Szlovák Állandó Értekezlet két kitüntetettjével beszélgetünk: interjú Vlastimil Fabisík koreográfussal és Indrid Slaninková pozsonyi rádiós szerkesztővel
– Interjú Monika Necpálovával, az állandó értekezlet témájáról, az ifjúság helyzetéről
– Rodostrom /Családfa/ sorozat- a népviseletekről

Szerkesztő: Makai Ildikó

November 7., szerda:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás
– A pozsonyi  Szlovák Állandó értekezlet egyik kísérő rendezvénye volt a külhoni szlovákok életéből készült fotókiállítás. A 110 fényképet tartalmazó kiállítás létrejöttéről és a fotózásról beszélgetünk a kiállítás kurátorával Ludo Pomichal fotóriporterrel, a novemberi fotó hónap alkalmából.
– A második hír összefoglalót követően egy pozsonyi fotókiállításra és egy zólyomi rendezvényre invitáljuk a hallgatókat, majd a Női magazint hallhatják, melyből kiderül, milyen ételeket készíthetünk Márton napra.

Szerkesztő: Makai Ildikó

November 8., csütörtök:
– A hazai szlovákság legnagyobb múltú és a legtöbb taggal rendelkező civil szervezete az 1948. december 19-én megalakult Magyarországi Szlovákok Szövetsége. Ez volt az a fórum, ami a csehszlovák-magyar lakosságcsere által erősen megtépázott, megviselt, az egyes szlovák nyelvi szigeteken évszázadokig elszigetelten élő szlovákságot egységgé tudta kovácsolni. S az elmúlt 7 évtizedben elvitathatatlan érdemeket szerzett főleg kulturális és oktatásügyi téren, de nemzetiségi politikai szerepe sem elhanyagolható. A kerek születésnap kapcsán, a november 10-én Budapesten megtartandó ünnepi találkozót megelőzően a szövetség volt és jelenlegi elnök asszonyaival, Jakab Róbertnével, Dr. Gyivicsán Annával és Egyedné Baránek Ruzsenkával  jöttünk össze egy kis múltidézésre.

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

November 9., péntek:
-Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
-Két aktuális felhívás
-A pozsonyi Bolemant Évával beszélgetünk a Vannak nők c. könyvéről, melynek bemutatója november 15-én lesz a komáromi Szinnyei József Könyvtárban. A kötetben magyarországi  és szlovákiai ismert és kevésbé ismert sikeres, érdekes sorsú nőkkel készült interjúkat olvashatunk
-Rodostrom (Családfa) –néprajzi sorozat, melynek témája ezúttal a kultúra.

Szerkesztő: Makai Ildikó

November 10., szombat:
– Vallási magazin
– 1483-ban ezen a napon született Luther Márton
– Évfordulónaptár
– Tegnap vettek végső búcúst Magyarország legidősebb asszonyától Piliscsabán. Katarína Béliková idén szeptember 17-én töltötte be 111. életévét.
– Katarína Bélikovával 2005-ben egy szlovák nyelvű mise után készített interjút kolléganőnk, amikor beszélt a településről és életéről, hitéről.
– Dušan Saják prédikációja a reformációról
– A szlovákiai Gyetván a nyári folklórfesztivál program keretén belül mutatták be a ” Gyetvaiak, gyetvaiak” című műsort a település megalakulásának 380. évfordulója alkalmából. Helyi folklórcsoportok, népzenészek, szólisták, néptáncosok, gyerekcsoportok mutatkoztak be a szabadtéri rendezvényen. A közel 1 órás műsorban egyebek mellett altatók, karikázók, arató dalok, fonóban énekelt dallamok, betlehemes énekek, lakodalmas énekek és zenék hangzanak el. Az eredeti szlovák folklór szerelmeseit várjuk elsősorban a készülékek elé!

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

November 11., vasárnap:

– A hazai szlovákság legnagyobb múltú és a legtöbb taggal rendelkező civil szervezete az 1948. december 19-én megalakult Magyarországi Szlovákok Szövetsége. Ez volt az a fórum, ami a csehszlovák-magyar lakosságcsere által erősen megtépázott, megviselt, az egyes szlovák nyelvi szigeteken évszázadokig elszigetelten élő szlovákságot egységgé tudta kovácsolni. S az elmúlt 7 évtizedben elvitathatatlan érdemeket szerzett főleg kulturális és oktatásügyi téren, de nemzetiségi politikai szerepe sem elhanyagolható. A kerek születésnap kapcsán, a november 10-én Budapesten megtartandó ünnepi találkozót megelőzően a szövetség volt és jelenlegi elnök asszonyaival, Jakab Róbertnével, Dr. Gyivicsán Annával és Egyedné Baránek Ruzsenkával jöttünk össze egy kis múltidézésre. ism.
– Állandó konferencia – Szlovák Állam és Külhoni Szlovákok….megszólalók: Fabisík Vlastimil, Slaninková Ingrid, Necpalová Monika ism.

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább