ALPOK-DUNA-ADRIA: Hegymászó házaspár

A november elsejei adás tartalmából.
 

A brači „Vidova gora” hidrotechnikai alagút még a múlt század hetvenes éveiben azért épült,  hogy a szigetlakóknak vezetékes ivóvizet biztosítson  a Cetina folyóból.  A közelmúltban lehetőség nyílt arra, hogy a horvát televízió stábja – vízügyi szakemberek és egy barlangász társaságában –  sétát tegyen, az alagút  belsejében.

A hegymászók körében nagy tiszteletnek örvend  egy olasz-szlovén házaspár, akik együtt, több nyolcezer méteres csúcsot is meghódítottak. Róluk készített dokumentumfilmet nemrégiben  a RAI Televízió szlovén programja.

100 éves a Szlovén Nemzeti Galéria. Ezt a jelentős évfordulót a legnagyobb szlovén festőnő, Ivana Kobilca kiállításával ünneplik, a Városi Múzeumban pedig állandó tárlat nyílt festményeiből. A festőművész legnépszerűbb  alkotásáról –  a restaurátorok műhelyében – eddig nem ismert részletek derültek ki.

A városlátogató turisták közül ma már sokan a helybeliek szemszögéből szeretnék megismerni a várost – távol a turisták kígyózó soraitól vagy  a tömött városnéző buszoktól. Pontosan erre vállalkoznak a társadalmi munkában tevékenykedő idegenvezetők, az úgynevezett „greeter-ek” , akik  ingyenes séták keretében mutatják be városukat az odalátogatóknak.

A történelem és a várak szerelmeseinek csak néhány lépést kell tenniük ahhoz, hogy majd negyven középkori magyar várat és erődítményt megcsodálhassanak. Ennyi vár ilyen kis helyen, a világon egyedül csak a nyugat-magyarországi településen, Dinnyésen látható. A park még attól is különleges, hogy az apró várcsodák, anyag-hűen, azaz kőből, téglából vagy fából készültek.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – november 1. csütörtök 7.05
Ismétlés: Duna World – november 1. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább