Egy hazában: A horvátországi magyar és a magyarországi horvát nemzetiség

Az október 28-i adás tartalmából.
 

Magyar-horvát határ menti házelnöki találkozót tartottak szerdán Pécsett és Eszéken, amelynek témája a horvátországi magyar és a magyarországi horvát nemzetiség volt. Gordan Jandrokovics, a horvát nemzetgyűlés elnöke a pécsi eseményen kifejtette, hogy mindkét fél nagyon sokat nyújt a területén élő nemzetiségeknek, és ez a kisebbségvédelem példaként szolgálhat más európai országok számára. Kövér László, magyar házelnök a szerdai találkozó apropójának az eszéki magyar kollégium alapkőletételét nevezte. (Sákán Timea)

A kétegyházi románok elődei 1779 – ben építették és bízták Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára templomukat. A Békés-megyei településen azóta minden évben, november 8. környékén, megünneplik a templom Védőszentjének Napját. Bauer Ádám tudósít.

A Mohácsi Szerb Önkormányzat az elmúlt szombaton a helyi Művelődési Házban kulturális műsorral ünnepelte meg fennállásának 20. évfordulóját. A szerb folklórt művelő mohácsi együttesek és zenekarok mellett fellépett a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület is, Sztepanov Szlobodánné alelnök. (Mándity P.)

Idén is lesz Bánáti Szábor Deszken. A hagyományos Szerb Kulturális Szemlén ezúttal is a szerb ortodox liturgikus énekeket művelő énekesek és a szerb népdalt és népzenét ápoló előadók lépnek fel. A hagyományos rendezvény egyik fő szervezője a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, elnöke Brczán Krisztifor. (Mándity P.)

Csütörtökön átadták a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat. A Magyarországi Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ szervezésében ma indul Belgrádba a szerb nyelvet oktató pedagógusok azon csoportja, amely közel egy héten keresztül vesz részt továbbképzésen. Javaslatokat várnak a Magyarországi Németségért Arany Dísztű idei kitüntetettjeire. Disznótoros és kolbásztöltő versenyt tart november 3-án a Mohácsi Német Önkormányzat.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának Szláv Szekciója Magyarországon rendezte 21. szemináriumát. 10 ország 29 szervezete képviseltette magát a munkaértekezleten. Magyarországról e szekció tagja csak az Országos Szlovák Önkormányzat, mely ezúttal a vendéglátó szerepét töltötte be. A résztvevők két magyarországi szlovák településsel ismerkedhettek meg. Jártak Pilisszentkereszten és Dabason is, de megismerhették a budapesti szlovák iskolát és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetét is. Október 19-én a Parlamentben tettek látogatást, ahol a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagjai és a miniszterelnökség munkatársa tájékoztatták a szeminárium résztvevőit a hazánkban élő nemzetiségek, jogairól, képviseletéről, a nemzetiségi önkormányzati rendszerről. Bencsik János először Vincze Lóránot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnökét kérdezte, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség delegáltja a szervezetben.

Békéscsaba históriájába valószínűleg történelmi mérföldkőként vonul majd be 2018. október 13-a, ekor szentelték újra az Evangélikus Nagytemplomot. Ez a templom fontos része a Felső-Magyarországról 300 évvel ezelőtt idetelepült békéscsabai szlovákság múltjának. Isten házát éppen az évfordulója sikerült felújítani. Kutyej Pál Gábor igazgató lelkésszel Antala Zsuzsanna beszélgetett.

A történelem viharai ellenére a zalai horvátság megőrizte identitását és erejét, amelyet jól példáz az az összefogás, amellyel nem sokkal a rendszerváltás után felépült Molnári és Tótszerdahely temploma. Harangozó Vilmos, a templomépítő plébános kezdeményezésére a különböző építési munkákat a tótszerdahelyi emberek többnyire társadalmi munkában, idejüket és erejüket nem kímélve végezték. Nemrégiben ünnepi szentmisével emlékeztek meg falujuk templomának 25 évvel ezelőtti felszenteléséről a hívek. Sákán Tímea Harangozó Vilmos plébánossal beszélgetett.

A Nemzetiségi Oktatási Központ a Baranya megyei Geresdlakon tartott továbbképzést szaktanácsadóinak, Dávid Gabriella vezetésével. A nemzetiségi oktatási szaktanácsadói hálózat közel 1000 nemzetiségi intézményben nyújt segítséget az iskolákban és óvodákban dolgozó kollégáknak. A Nemzetiségi Oktatási Központ megbízott főosztályvezetőjével Kállai Attilánéval Schulteisz Gábor beszélgetett a geresdlaki képzésen, a nemzetiségi szaktanácsadók munkájáról.

Újra kiadják Vujicsics Tihamér “A magyarországi délszlávok zenei hagyományai – Muzicske trádicije Juzsnih Szlovéná u Mágyárszkoj” című gyűjteményét. Az új könyv, az edetinél bővebb lesz, vele egy cd-t is kézbe vehetnek majd az olvasók. Nemrégiben erről állapodtak meg a MTA Zenetudományi Intézetének és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Zenetudományi Intézetének vezetői, munkatársai. Részt vesz ebben a budapesti székhelyű Szerb Intézet is élén Lásztity Péró igazgatóval, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 28., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább