Egy hazában: Pro Cultura Minoritatum Hungariae

Az október 21-i adás tartalmából.
 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat kapott a hazai szlovák nyelvű színjátszás úttörőjeként, a színházművészetben és ezzel párhuzamosan a szlovák nyelv megőrzésében több mint két évtizeden át sikeresen működő Vertigo Szlovák Színház. Bencsik János először Onodi Danielát, a Vertigo Szlovák Színház igazgatóját kérte mikrofon elé.

Az elmúlt szombaton átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését Budapesten, a Nemzetiségi gála keretében. Bolgár ivókutat avattak pénteken Szigetszentmiklóson, amely a legnépesebb bolgár közösséggel rendelkező település Pest megyében. Novemberben lesz húsz éve annak, hogy letette az esküt a Német Kisebbségi Önkormányzat öt képviselője Orosházán. Ma nyitotta meg kapuit a 63. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár. Képpel és szóval a feledés ellen – ezzel a címmel tart könyvbemutatót a Pécs-Baranyai Szerb Egyesület vezetősége Popovácon, Horvátországban október 26-án este 6 órától a helyi Művelődési Házban. Október 27-én este 7 órától a szegedi Nemzeti Színházban tartják a több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkező Bolgár Néptánc és Népzenei Fesztivált.

Idén húsz éve, hogy a Magyar Rádió műsorában a hazánkban élő, kisebb lélekszámú nemzetiségek először juthattak anyanyelvükön tájékoztatáshoz saját közéletükről, kulturális eseményeikről. Nemrégiben meg is ünnepelték a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a ruszin, és az ukrán műsorok két évtizeddel ezelőtti indulását. Az örmény műsorok szerkesztője, Avanesian Alex abban az időben a Rádió regionális és nemzetiségi igazgatóságának egyik vezetőjeként is szorgalmazta mindezt, akárcsak azt, hogy magyar nyelven is legyenek elérhetőek a nemzetiségi élet eseményei. (Lang J.)

A lengyel adások szerkesztőjeként Bogdanska-Szadai Bozena az első pillanattól kezdve szól anyanyelvén a magyarországi lengyelekhez. (Lang J.)

A jubileumot ünneplő műsorkészítőket a nemzetiségi adások új főszerkesztője, Mucsányi János is köszöntötte. Mint elmondta: a rádiózás műfaját különösen alkalmasnak tartja ahhoz, hogy anyanyelven, személyes hangvétellel lehessen megnyilatkozni kisebb- vagy nagyobb közösségek számára. (Lang J.)

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepli a Pusztaottlakai Románok Egyesülete, amely az idén is megszervezi a Békés-megyei egyesületek és nyugdíjas klubok találkozóját. Több száz vendéget várnak az eseményre, hogy közösen ünnepeljék meg a magyarországi román közösség egyik legnagyobb múltú civil szervezetét. A rendezvény október 27-én lesz, Újkígyóson, mondta el Bauer Ádámnak Szabó Miklósné, az egyesület elnöke.

Baján már látható annak az úgynevezett “Ulmi Schachtel”-nek az alapja, amely az egykor betelepült németeknek állít majd emléket. A 28 méteres tutaj a 18. századi, dunai utat jelképezi, amely sok németet hozott az új hazába. Manz Alfréd az építkezésről és a további tervekről Arnold Krisztinának beszélt.

Nemrégiben tartotta a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium első nemzetközi kosárlabda tornáját, amelyet a szervezők a fiatalon elhunyt Dražen Petrović-nak szenteltek. A bajnokságon két országból hét középiskolai csapat mérte össze tudását. A díjakat a torna végén Soltész Miklós egyházi, és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár adta át a résztvevőknek. Az első helyen a Sibeniki fiatalok végeztek, a második helyezett a Pazini tesvériskola csapa lett, a harmadik helyen pedig a budapesti Nikola Tesla Szerb Iskola csapata végzett. Pavlekovics András járt a bajnokságon.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 21., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább