ALPOK-DUNA-ADRIA: Sibenik erődje

Az október 18-i adás tartalmából.
 

A közép-dalmáciai Sibenik közel ezer éves múltra tekint vissza. Történelme során sokszor kellett védelmezni, úgyhogy négy oldalról erőddel vették körül. A századok során sokat romlott a falak állapota, de nemrégiben megkezdődött a felújításuk. Az erődrendszer, Dubrovnik híres várfalai után, Horvátország egyik leglátogatottabb védelmi építménye.

A médiában gyakran látni nagy környezetvédő szervezetek aktivistáit, akik magukat fákhoz láncolva vagy más hatásos akciókkal kívánják felhívni magukra a figyelmet. A würzburgi székhelyű egyesület Németország-szerte küzd az erdők védelméért, megőrzéséért, gondozásáért – nagyszabású kampányok nélkül. Az akciókat két fivér koordinálja, akiknek ugyancsak felforgatta életét a természet…

Topolo egy piciny falucska Friuli-Venezia Giulia legkeletibb részén, alig néhány száz méterre az olasz-szlovén határtól. A falucska – hasonlóan a térség többi településéhez – a 19. század utolsó harmadában lassú hanyatlásnak indult és megindult az elvándorlás is. Az utóbbi években azonban nyaranta Topolo újra benépesül. Ekkor tartják ugyanis azt az összművészeti fesztivált, amely életet lehel a mára szinte teljesen elnéptelenedett falucskába.

Gyerekkora óta a kedvenc karikaturistái munkái nézegetése szerzett örömet a 20 éves szegedi fiúnak, Hudi Dánielnek. Rajzai azóta egyre népszerűbbek. Már világhírességek like-kolják és ismert emberek kérik, hogy készítsen róluk karikatúrát Jelmondata, hogy hogy a karikatúra ne egy gúnyrajz legyen, amely akár sértődésre is okot adhat, hanem sokkal inkább egy humoros alkotás.

Bohinj, a Triglavi Nemzeti Park szívében fekszik, s évszázadokon át Szlovénia legnagyobb legeltetési központjaként volt ismert. A sajtkészítésről szóló legkorábbi feljegyzések a 13. századból származnak, mikor a helybéliek sajttal rótták le adóikat az uraságoknak. Az ott élők napjainkban már nem függnek annyira a tejtermeléstől, mint egykoron, de az ősök hagyományát a Turisztikai Sajtút projekttel ápolják.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – október 18. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – október 18. csütörtök 13.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább