Egy hazában: A békéscsabai Kolbászfesztivál

Az október 14-i adás tartalmából
 

Október 19–én kezdődik a békéscsabai Kolbászfesztivál. A helyi szlovákok szervezete már hagyományosan a szlovák kultúra háza udvarán tart ilyenkor rendezvényt, Klobásziáda címmel. A hagyományos disznóvágás és csoportos kolbászgyúrás pénteken reggel 9-kor kezdődik. Emellett a csabai szlovákok további programjairól is halljuk Krajcsovics Hajnalkát, a szlovák kultúra háza igazgatóját. (I. Hrubonová)

Az ifjú Boszna és a szarajevói merénylet címmel, az I. Világháború centenáriumának alkalmából nyílt csütörtökön tárlat Baján. A Boszniai Szerb Köztársaság levéltárának anyagából összeállított dokumentum- és képkiállítás a Bácskai Kultúrpalotában látható. Cifra Erika programreferens. (Mándity P.)

Dunaharasztiban találkoztak a magyarországi német művészek és költők, ahol egyesületük legifjabb tagja, Breszkovics Bernadett is bemutatkozhatott. A művészek egy évvel ezelőtt vették soraikba, most pedig már közös kiállítást is ünnepelhetett. (Arnold K.)

Tíz éves a Krug, azaz a Kör Ifjúsági Egyesület, amely a magyarországi szerb alkotóművészek szervezete. A Krug minden évben művésztelepet szervez – idén Budapest adott otthont az eseménynek. Az ott készült alkotásokból nyílt kiállítás “A magyarországi szerb kortárs költészet” címmel hétfőn a pécsi Civil Közösségek Házában. A kiállítás szervezői a Pécs-Baranyai Szerb Egyesület és a Pécsi Szerb Önkormányzat. Gyurity Milán, a Krug titkára. (Mándity P.)

Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága október 9-i ülésén tájékoztatót hallgatott meg a Klebelsberg Központ fenntartásában működő, nemzetiségi köznevelési intézmények jogi szabályozásáról, továbbá a nemzetiségi pedagógus programról, és a nemzetiségi óvodapedagógus képzésről. A Vujicsics Együttes is versenghet a Prima Primissima díj idei magyar népművészet, közművelődés kategória díjáért a Kallós Zoltán Alapítvány Válaszút és Kiss János balettművész társaságában. A szervezők javaslatokat várnak a hazai német közösség egyik legrangosabb elismerése, a Nikolaus Lenau Kulturális Díj idei kitüntetettjeire. Bolgár-magyar barátság elnevezéssel rendez közös kiállítást a Bolgár Kulturális Fórum, és a B44 Bolgár Galéria.

50 éves a méhkeréki pünkösdi gyülekezet. A közösség magja a baptista Ruzsa Mária közvetítésével került kapcsolatba erdélyi pünkösdiekkel, majd 1968-ban új gyülekezetet alapítottak az előtte baptista és ortodox hitű hívek. Durkó Albertet sokan ismerik Békés városában, a megyében, de országosan is, mint lelkipásztort és az országos cigánymisszió vezetőjét. A Méhkeréki Pünkösdi Gyülekezetnek 1997 óta a pásztora. Kreszta István kérte mikrofon elé.

A hagyományokhoz híven, idén is a Szerb Köztársaság budapesti nagykövetségének épületében megtartott zárórendezvénnyel ért véget a 9. alkalommal megrendezett Magyarországi Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat, amely ezúttal 16 különböző műfajú, több hazai településen megrendezett program segítségével mutatta be a szerteágazó szerb kultúra szépségeit és értékeit. A jelentős kulturális esemény fogadtatásáról Gyurity Milánt, a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatóját Rádity Milenkó kérdezte.

18 csoport és három szólista mutatkozott be szeptember 22-én Sződön, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége által szervezett Szlovák Pacsirta 2018 minősítő verseny újabb fordulóján. Néhányan kérték a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek, azaz a KÓTA minősítését is. Dózsa Zenta mikrofonja előtt Erdélyi Molnár Klára zenetudóst, a Kóborzengő zenekar vezetőjét, Alföldy-Boruss Istvánt, a zsűri elnökét, valamint Csömörről Andrásné Jakovác Tímeát, és Csővárról Jancsok Johannát halljuk.

Az olaszi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ötödik alkalommal tartotta meg a „Borászok és az újbor napja” elnevezésű rendezvényt. A kis baranyai településen, ahol egykoron minden portához tartozott szőlősbirtok és pince is, ma már szinte senki sem foglalkozik bortermeléssel. A kislétszámú horvát közösség egyben tartása komoly erőfeszítést igényel, de a hagyományok és az anyanyelv megőrzése mindenek felett áll – hangsúlyozza Rozinger Lászlóné, az olaszi Horvát Önkormányzat elnöke, akivel Füri Tamás beszélgetett.

A pécsi Vizin zenekar is műsort adott a Népművészeti Fesztiválon Szentendrén, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek. Ez csak egyike volt az együttes számos fellépéseinek, amelyekről Balatinácz Renáta a Vizin Zenekar vezetőjét, Vízvári Zoltánt kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 14., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább