Szlovák nemzetiségi műsor - 41. hét

Az október 8-14. közötti adások tartalmából
 

Október 8., hétfő:
-Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
-Felhívás: kiírta új pályázatait a Külhoni Szlovákok Hivatala
-Szeptember végén a szlovákiai Galántát tartotta jubileumi ünnepségét a Magyarországról Kitelepült Szlovákok Egyesülete. Megalakulásuk 20. évfordulóján az alföldi szlovák szervezetek képviselői is köszöntötték őket. Megszólalók: Anna Piláriková ez egyesület elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet az OSzÖ elnöke, Galánta polgármestere Peter Paska.
-Hétfő lévén a második hírösszefoglalót követően egy mesejátékot hallhatnak, Konzerv Konrád címmel.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Október 9., kedd:
-Október 9-én rendezik a postai világnapot, a postás dolgozók nemzetközi ünnepét. 1874 – ben ezen a napon hozták létre az Egyetemes Postaegyesületet, az UPU-t.
-nemzetiségi hírek
-felhívások
-Békéscsabán ülésezet a Ludové noviny, Magyarországi Szlovákok Hetilapja szerkezstői tanácsa. Megszólaló: Pomichal Ludovit
-Ludové noviny jelenlegi helyzete. Megsz: Fábián Éva, a lap főszerkesztője
-Tavaly 60 éves a  magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny. A kiadvány legfontosabb célja és feladata az ország 11 megyéjében élő hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése. A lap szerkesztői egy szakmai találkozót tarottak 2017 október 4-én Pilisszentkereszten…megszólalók: Fábián Éva – lap főszerkeszője, Kis Andrea, Fuhl Imre, Körtvélyesi Ivett, Trenka Erika – lap munkatársai ARCHÍV

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Október 10., szerda:
– nemzetiségi információk
– 2018 október elején Bacsszki Petrovecen átadták Tessedik Sámuel díját. Kitüntetést a Dél-alföldi Szlovák Tanárok IX. Találkozóján vette át Mária Matejdesová-Kengyelová és Piroska Majerniková.
– “Dél-alföldi Szlovák Tanárok IX. Találkozóról, Tessedik Sámuel díja átadásáról beszél Pecsenya Edit, A békéscsabai Szlovák Gimnázium,
– Általános Iskola és Kollégium igazgatója”
– “Lászik Mihály, A békéscsabai Szlovák Gimnázium,
– Általános Iskola és Kollégium igazgatóhelyettesével az “”Identitásról”””
– női magazin, benne:
– kitüntetett Majernik Piroskával
– Majernik Piroska – Kétsopronyi tanárnő

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Október 11., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, felhívás
– Pénteken kezdődik Szarvason az „Együtt a színpadon és azon kívül” c. színjátszó seregszemle, melyre Romániából, Szlovákiából és a Vajdaságból is érkeznek társulatok. A programról és az eddigi sikerekről, tapasztalatokról beszélgetünk a rendezvény fő szervezőjével, a Vertigo Szlovák Színház igazgatójával, Onodi Daniellával.
– Október az Idősek Hónapja. Ebből az alkalomból ellátogatunk a tótkomlósi evangélikus egyház szeretetotthonába.
– A műsor második részében folytatjuk a Rodostrom ( Családfa) c. sorozatot.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Október 12., péntek:
-Szlovák Színházak Találkozója Szaravason…
-nemzetiségi hírek
-Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete. Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak.
-A Vertigo amatőr társulata új komédiával boldogíti a nézőket. Viliam Klimácek Zsírszegény élet c. darabját február 2-án mutatták be Budapesten.
-megszólalók: Onodi Daniela, Buday Bibiána, Kovács Mirka, Nagy Iveta, Záluszki Ildikó, Lampert Csaba
-felhívások ismétlés

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Október 13., szombat:
Ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk, melyben az idén 25 éves rovat rendszeres szereplőivel, lelkészekkel hallhatnak interjút.
Ezután híreket hallhatnak a nemzetiségi életből, majd egy új módszertani kiadványról beszélgetünk annak szerzőjével, Zemenné Palecska Erikával.
Október az idősek hónapja, így a műsor második részében egy olyan hölgyet mutatunk be, aki még 93 éves korában is aktívan iskolába járt. A rádiós dokumentum főszereplője Irena Lizonová, szerkesztője Tána Kusá.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Október 14., vasárnap:
– Vasárnapi ismétlés, válogatás a múlt heti műsorainkból
– Szeptember végén a szlovákiai Galántát tartotta jubileumi ünnepségét a Magyarországról Kitelepült Szlovákok Egyesülete. Megalakulásuk 20. évfordulóján az alföldi szlovák szervezetek képviselői is köszöntötték őket. Megszólalók: Anna Piláriková ez egyesület elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet az OSzÖ elnöke, Galánta polgármestere Peter Paska.
– 2018 október elején Bacsszki Petrovecen átadták Tessedik Sámuel díját. Kitüntetést a Dél-alföldi Szlovák Tanárok IX. Találkozóján vette át Mária Matejdesová-Kengyelová és Piroska Majerniková.
– “Dél-alföldi Szlovák Tanárok IX. Találkozóról, Tessedik Sámuel díja átadásáról beszél Pecsenya Edit, A békéscsabai Szlovák Gimnázium,
– Általános Iskola és Kollégium igazgatója”
– “Lászik Mihály, A békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatóhelyettesével az “Identitásról”
– női magazin, benne:
kitüntetett Majernik Piroskával
Majernik Piroska – Kétsopronyi tanárnő

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább