Egyéb

A Hely: Bécsújhely 1. Mátyás király emlékezete

Az október 15-i adás tartalmából.
 
Hallgassa meg!

Számos magyar vonatkozású történés színhelye volt az Alpok lábánál elterülő Bécsújhely, egykori magyar nevén Német-Újhely városa. Itt zárult le — a város kapitulációjával— Mátyás király ausztriai hadjárata 1487. augusztus 17-én. Igazságos uralkodónk ekkor ajándékozta a településnek a Corvin-serleget, amely korábban, Frigyes császárral történt békekötése alkalmából készült. A zománcdíszítésű, aranyozott ezüstserleget Mátyás korabeli arcképe mellet őrzik ma is.

1671-ben ismét jelentős, de tragikus szerepet kapott Bécsújhely a magyar történelemben. Április 30-án az itteni fegyvertárban fejezték le Zrínyi Pétert és Frangepán Ferenc Kristófot.
Később, 1701-ben, az Eperjesen fogságba ejtett II. Rákóczi Ferencet hurcolták ide, ugyanabba a börtönbe, melyből 30 évvel azelőtt anyai nagyapja, Zrínyi Péter a vérpadra került.
A város újabb kori történetéhez tartozik, hogy 1910-ben itt létesült az Osztrák–Magyar Monarchia első pilótaiskolája. Itt szerzett képesítést és tette le pilótavizsgáját a magyar repülés két úttörője: Steinschneider Lilly, aki az első volt a pilótavizsgát tett magyar nők sorában, valamint Petróczy István, az iskola későbbi vezetője.

A Hely – Kossuth – október 15., hétfő, 11:07

Szerkesztő: Vágner Mária
Műsorvezető: Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább