Egy hazában: Rendezvények Gyulán

Az október 7-i adás tartalmából
 

„40 éves a nemzetiségi televíziózás Magyarországon – 40 éves az Unser Bildschirm” – ezzel a címmel tartott az MTVA-val közösen a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár jubileumi ünnepséget szeptember 26-án, a központ budapesti székházában. A rendezvény védnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes volt. (Bencsik J.)

A Szegedi Helyi Szerb Közösség és a város Szerb Nemzetiségi Önkormányzata idén is megrendezi a Szerb kultúra napjait. A programsorozatról Rusz Borivojt, a Szerb Közösség elnökét halljuk. (Mándity P.)

Pályázati támogatás segítségével megkezdődhet Gyula város legrégebbi, klasszicista stílusú műemlék sváb lakóépületének felújítása. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Oktatási valamint Ifjúsági Bizottsága javaslatokat vár a 2019-es év Koch Valéria-díjazottjaira. Ma kezdődtek Budapesten a Lengyel Keresztény Kulturális Napok, a 24-ik alkalommal megrendezett programsorozat délelőtt a Lengyel templomban ünnepi szentmisével indult. Októberben több koncerten is találkozhat a közönség a hazai görög zenekarral, a Mydros Együttessel. Kilencvennégy évesen elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész.

Ahogyan hireinkben röviden már szóltunk róla: „40 éves a nemzetiségi televíziózás Magyarországon – 40 éves az Unser Bildschirm” ezzel a címmel tartott az MTVA-val közösen a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár jubileumi ünnepséget. A rendezvényen a központ és a Német Nemzetiségi Szerkesztőség munkatársai üdvözölték a vendégeket: az egykori és jelenlegi kollégákat, művészeket, valamint a magyarországi németek kulturális, politikai és közéletének képviselőit. Az ünnepség után Bencsik János Gerner Évától, az MTVA német szerkesztősége vezetőjétől először azt kérdezte: napjainkban mi jellemzi a német nemzetiségi magazint?

A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület szervezésében, az elmúlt hétvégén Romániában, zarándokúton járt egy húszfős csoport, amelyben a hazai szerb ortodox hívőkön kívül voltak orosz és magyar ortodoxok, sőt a csoporthoz csatlakoztak horvátországi szerbek is. A zarándokok főként Temesvár és Arad szerb múltját, kulturális emlékeit, templomait igyekeztek megismerni, de betekintést nyertek román kolostorok életébe is. Mándity Predrág elsőként Gyurity Illésnét, a Hercegszántói Szerb Önkormányzat elnökasszonyát kérdezte az élményekről.

Ebben a hónapban két népzenei rendezvényt is tartanak Gyulán. Október 14-én a magyarországi Román Ortodox Püspökség szervezi meg a „Lá obörsij, la izvor” című, hagyományos román népzenei műsorát. Majd egy hét múlva, ugyancsak vasárnap, Fehér megyéből érkező, ismert romániai művészek kínálnak pár óra felhőtlen szórakozást az autentikus népzene szerelmeseinek. A rendezvény helyszíne a Göndöcs-kertben lévő Vigadó lesz. A most 11-ik alkalommal megrendezett eseményre minden évben eljönnek a magyarországi román ortodox parókiák hivői, mondta el Bauer Ádámnak Origen Sabau Atya, a Püspökség kulturális tanácsosa.

„Szerelmes szavak – aforizmák nőkről és férfiakról” – ezt a címet viseli Álekszándár Csotrity, belgrádi szerző könyve, akinek szerb nyelvű aforizmáit egy makói nyugdíjas: Neducza Szvetiszláv fordította magyar nyelvre. Ennek megjelentetésében a Magyarcsanádi Szerb Önkormányzat is segédkezett, hiszen ő fedezte a magyar nyelvű fordítás nyomdai költségeit. Neducza Szvetiszlávval Mándity Predrág beszélgetett.

Az elmúlt hétvégén 12. alkalommal tartották meg Geresdlakon a nagy sikerű Gőzgombóc-fesztivált. Schulteisz Gábor Geresdlak polgármesterével, Habjánecz Tiborral beszélgetett a rendezvényről, és természetesen nem kerülhette meg, hogy a főszereplőről, magáról a gőzgombócról is kérdezze a szervezőt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 7., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább