Szlovák nemzetiségi műsor - 40. hét

Az október 1 - 7. közötti adások tartalmából.
 

Október 1., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Az Európai Nyelvi Koktélbár elnevezésű rendezvényen a Szegedi Egyetemen bemutatkozott a Budapesti Szlovák Intézet is. A szlovák nyelvtanulás lehetőségeiről beszélgetünk Barbora Laurovával és Cseh Gizellával, a diákok közül pedig Bencsik Laurával.
– A műsor második részében elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, Radek Bachraty : Hová repül a körhinta télire c. mesejátékával.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Október 2., kedd:
-Az Opus Dei (lat.: Isten műve) olyan vallási szervezet, katolikus lelkiségi mozgalom, amelyet egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer alapított Madridban, 1928. október 2-án. A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját -hivatásbeli munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.
nemzetiségi hírek
-MASZFISZ bemutatja az igaz történetek, valamint a magyarországi szlovák fiatalok gondolatai iglette szerzői szobaszínházi darabját. megszólaló: Necpalová Monika, az előadás rendezője
-Kiskőrosi szlovákok , megszólaló: Dulai Ilona

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 3., szerda:
-nemzetiségi információk
-18 csoport és három szólista mutatkozott be szeptember 22-én Sződön a Magyarországi Szlovákok Szövetsége által szervezett Szlovák Pacsirta 2018 minősítő versenyen-2. rész Megszólalók: Klára Erdélyi Molnár, Zoltán Havas, Angelika Sorossáriová, Tereza Szöllősiová,Tereza Kováčová, Ružena Pružinová -Izingová, Anna Crnečka
-Tanuld meg szeretni magad!”- Zuzana Kopáciková pszichológus tanácsai-3. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 4., csütörtök:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Ma van a Magyarországi Szlovák Újságírók Napja
– Bemutatjuk Jozef Barcajt, a podhájszkai termálfürdő igazgatóját, aki 2015-ben elnyerte az ú.n. Kristály szárny- díjat. A rangos elismerést „Gazdaság” kategóriában ítélték oda neki. Az üzletember mecénásként rendszeresen támogatja a galántai székhelyű Magyarországi Szlovákok Egyesületét, csakúgy, mint a tótkomlósi szlovák általános iskolát. Elárulja nekünk többek között azt is, milyen népszerű gasztronómiai versenyeket rendeznek ezen a hétvégén a szlovákiai Bellegszencsén.
– A műsor második részében a Rodostrom /Családfa / c. sorozat gasztronómiával és multikulturális hatásokkal foglalkozó részét hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 5., péntek:
– Meghalt Charles Aznavour
– Nemzetiségi hírek
– Zabudla som című Vertigo előadása ARCHÍV 2012
– Kutyusról és Cicusról című Vertigo előadása ARCHÍV 2015
– Pozsonyi anyag, Fulla Ludovít – Szlovák festő, grafikus, képzőművész és illusztrátor, Rózsahegyen született. Munkáiban összekapcsolta a szlovák népművészetet, az avantgárd művészetet, az ikonosztázfestést és agyerek festőművészetet….író: Sajgal Jozef, színészek: Karol Machata, Juraj Draxler, Eva Rysová, Július Pántik, Peter Rúfus, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič, Vlado Durdík, Miro Trnavský

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 6., szombat:
– Vallási magazin
– Évfordulónaptár
– Ma van az aradi vértanúk napja, nemzeti gyásznap
– Békéscsaba központjában állnak a hazai evangélikus szlovákok büszkeségei. A Kistemplom és Nagytemplom egész Európában híres az evangélikusok körében. Egy tárlatvezetésre a helyi szlovákság képviselőjét Lászik Mihályt, a Csabai Szlovákok Szervezete enökét, történelem szakos tanárt kértük meg.Közben aBékéscsabai Evangélikus Vegyeskar énekel egyházi énekeket.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Október 7., vasárnap:
– a heti műsorainkból
– 18 csoport és három szólista mutatkozott be szeptember 22-én Sződön a Magyarországi Szlovákok Szövetsége által szervezett Szlovák Pacsirta 2018 minősítő versenyen-2. rész Megszólalók: Klára Erdélyi Molnár, Zoltán Havas, Angelika Sorossáriová, Tereza Szöllősiová,Tereza Kováčová, Ružena Pružinová Izingová, Anna Crnečka
– MASZFISZ bemutatja az igaz történetek, valamint a magyarországi szlovák fiatalok gondolatai iglette szerzői szobaszínházi darabját. megszólaló: Necpalová Monika, az előadás rendezője
– Az Európai Nyelvi Koktélbár elnevezésű rendezvényen a Szegedi Egyetemen bemutatkozott a Budapesti Szlovák Intézet is. A szlovák nyelvtanulás lehetőségeiről beszélgetünk Barbora Laurovával és Cseh Gizellával, a diákok közül pedig Bencsik Laurával.
– Bemutatjuk Jozef Barcajt, a podhájszkai termálfürdő igazgatóját, aki 2015-ben elnyerte a Kristály szárny díjat. A rangos elismerést a gazdaság kategóriában ítélték oda neki. Az üzletember mecénásként rendszeresen támogatja a galántai székhelyű Magyarországi Szlovákok Egyesületét, csakúgy, mint a tótkomlósi szlovák általános iskolát. Elárulja nekünk többek között azt is, milyen népszerű gasztronómiai versenyeket rendeznek a településen.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább