Román nemzetiségi műsor - 40. hét

Az október 1-7. közötti adások tartalmából.
 

Október 1., hétfő:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Ma van a zene világnapja. Ez alkalomból beszélgettünk Ion Ivan Roncea hárfaművésszel, aki a bukaresti konzervatórium tanára és a bukaresti „George Enescu” zenekar szólistája, a Nemzetközi Hárfaszövetség tagja. Ion Ivan Roncea-t Románia legjobb hárfaművészének tartják.
– „Povești de viață – viață de poveste” („Életmesék – meseélet”) – népzenei műsor – Dumitru Chepețan emlékműsor. A népszerű bánáti népdalénekes 85 éves korában hunyt el. / Zoe Fuicu, Temesvári Rádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Október 2., kedd:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az október 2-án történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium
– Magyar zenészek kapcsolata a régi eleki zenészekkel: Barbócz Sándor, zenészre és Gál László, táncosra és koreográfusra emlékeztek szombat este Békéscsabán. Barbócz Sándor sokat kísérte az eleki táncosokat is. A 70-80-as évektől sokat járt Elekre, hogy az eredeti környezetében tanulja meg az eleki zenét
– Román városok címmel új sorozattal jelentkezik Szabó Zsolt, a szegedi román tanszék lektora aki, ma Bukarestet mutatja be
– „Megzenésített versek” c. sorozat: Ana Blandiana, eredeti nevén Otilia Doina Coman,  Herder-díjas román költő, író, újságíró, a romániai PEN Club elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Október 3.,szerda:
– A következő hétvégén népszavazást tartanak Romániában az Alkotmány családra vonatkozó részének módosítása ügyében. A szavazati joggal rendelkező román állampolgárok Magyarország területén is leadhatják szavazataikat, Románia három diplomáciai képveseleténél. A népszavazással kapcsolatban Vasile Banescu, a Román Ortodox Patriarchátus szóvivője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.
– Szurkolók Kulubja. Bauer Ádámmal és Kreszta Istvánnal
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Október 4.,csütörtök:
-Egy új csoportszobával bővítik a battonyai román óvodát, a vele egy igazgatás alatt található román általános iskolában pedig a generációk találkozójára készülnek. Interjú az intézmény igazgatójával: Olteanu Júliával.
-Október 4-én történt események…
-Heti gyulai eseményösszefoglaló
-Lapszemle
-Népi kalendárium
-Bibliai mesek gyerekeknek. Sorozat 29. rész (ism.)

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Október 5., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium / Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Ma délelőtt, a Pedagógusok Világnapján, a gyulai román gimnázium falán emléktáblát avattak az első magyarországi román tanár, Lucia Borza emlékére. Rá emlékezünk a 70. születésnapján készült interjúval 1998-ban. (Jova Éva interjúja)
– Az idősek napját ünneplik október 7-én Méhkeréken. A kétezer lelket számláló faluban ma hét olyan ember él, aki betöltötte 90. életévét, őket fogják köszönteni, egy, a Polgármesteri Hivatal által szervezett ünnepségen. Két évvel korábban készült riportunkban először Tát Margit polgármesterrel beszélgettünk, majd Gurzó Tivadart szólítottuk meg, aki az ünnepség napján töltötte be 95. életévét és akit Orbán Viktor miniszterelnök díszoklevéllel köszöntött, majd Jova Györgyöt kértük mikrofon elé. Ők ma már nincsenek közöttünk.
– Kulturális programajánló / Agneta Nica, Temesvári Rádió
– A román sportélet nagyjai – Alexandru Penciu rögbis/ Román Regionális Rádió, Bukaresti Stúdió
– Sarea în bucate – román gasztronómiai műsor – Két olténiai énekes méri össze gasztronómiai tudását a Fekete-tenger partján Gheorghe Luca és Maria Spânu. A menü: hagyományos szárazbableves és fokhagymás spenót/ Román Falurádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Október 7., vasárnap:
– Népszavazást tartanak október 6-án és 7-én Romániában az Alkotmány családra vonatkozó részének módosítása ügyében. A szavazati joggal rendelkező román állampolgárok Magyarország területén is leadhatják szavazataikat, Románia három diplomáciai képveseleténél. A népszavazással kapcsolatban Vasile Banescu, a Román Ortodox Patriarchátus szóvivője foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.
– Egy új csoportszobával bővítik a battonyai román óvodát, a vele egy igazgatás alatt található román általános iskolában pedig a generációk találkozójára készülnek. Interjú az intézmény igazgatójával: Olteanu Júliával.
– Október 5-én, a Pedagógusok Világnapján, a gyulai román gimnázium falán emléktáblát avattak az első magyarországi román tanár, Lucia Borza emlékére. Rá emlékeztünk a 70. születésnapján készült interjúval 1998-ban. (Jova Éva interjúja)
– Az idősek napját ünneplik október 7-én Méhkeréken. A kétezer lelket számláló faluban ma hét olyan ember él, aki betöltötte 90. életévét, őket köszöntötték egy, a Polgármesteri Hivatal által szervezett ünnepségen. Két évvel korábban készült riportunkban először Tát Margit polgármesterrel beszélgettünk, majd Gurzó Tivadart szólítottuk meg, aki az ünnepség napján töltötte be 95. életévét és akit Orbán Viktor miniszterelnök díszoklevéllel köszöntött, majd Jova Györgyöt kértük mikrofon elé. Ők ma már nincsenek közöttünk.
– Magyar zenészek kapcsolata a régi eleki zenészekkel: Barbócz Sándor, zenészre és Gál László, táncosra és koreográfusra emlékeztek szeptember 29-én Békéscsabán. Barbócz Sándor sokat kísérte az eleki táncosokat is. A 70-80-as évektől rendszeresen járt Elekre, hogy az eredeti környezetében tanulja meg az eleki zenét.
– Hétfőn ünnepeltük a zene világnapját. Ez alkalomból beszélgettünk Ion Ivan Roncea hárfaművésszel, aki a bukaresti konzervatórium tanára és a bukaresti „George Enescu” zenekar szólistája, a Nemzetközi Hárfaszövetség tagja. Ion Ivan Roncea-t Románia legjobb hárfaművészének tartják.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább