×

Túl az Óperencián Klemen Teréziával - 40. hét

Az október 1-7. közötti adások tartalmából.
 

Vendégem mottója és célja: ápolni Lehár Ferenc és Házy Erzsébet emlékét!
A párkányi születésű, Révkomáromban élő Klemen Terézia neve ismerősen cseng a helyi közélet berkeiben.
Klemen Terézia az ELTE-BTK-án végzett magyar nyelv és irodalom, történelem szakon, majd visszatérve Komáromba, középiskolai tanérként gimnáziumban tanított. Nyugdíjba menetele után 2012-ben megalapította a Lehár Ferenc Polgári Társulást, majd két évvel később a Szlovákiai Civil Becsületrendet. Ez utóbbi égisze alatt szervezik meg a nemzetközi Házy Erzsébet énekversenyt.
A megjelent kiadványáról így nyilatkozott:
„A könyv megírását is az énekverseny ösztönözte, jobban mondva az, hogy a résztvevők többsége nem tudta, ki is volt Házy Erzsébet. A Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő 1929-ben született Pozsonyban. A család tíz évvel később kötözött Újpestre. Erzsébet 1951-ben lett a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa. Összesen 29 évig állt színpadon, 55 főszerepet énekelt és 13 filmben játszott. Nem csupán az énekhangja volt kiváló, hanem a színészi képessége is. Egyetemistaként még volt szerencsém őt látni az Erkel Színházban a Porgy és Bess című darabban, ahol a magyar Marilyn Monroe egy fekete bőrű szerepet alakított tökéletesen” .
Klemen Terézia boldogan jött rádiónkba, és osztotta meg egészen friss élményeit, az idei, 2018-as énekverseny eseményeiről, és persze a könyvről is, melynek bevételét, teljes egészében az énekverseny életben tartására fordítja.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább